!
9 januari 2021

ZZ Leiden na rust te sterk voor BAL

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste oefenwinst in de voorbereiding binnen. Nadat Landstede Hammers en Donar nog te sterk waren voor de Leidse formatie, werd er zaterdagmiddag wel gewonnen van Basketbal Academie Limburg. Via een ruststand van 41-36 werd het uiteindelijk 77-53 voor de Leidenaren.

Beide partijen waren zaterdagmiddag niet op volle oorlogssterkte. Zorg en Zekerheid Leiden moest het stellen zonder Carrington Love, Mees van ’t Hoff en Troy Koehler. Radenko Varagic kon niet beschikken over Ivan Simic, Elay Wirjo, Neil Masnic en Jef de Vries. De Leidse ploeg opende met Marijn Ververs, Romano Sibilo, Michael Finke, Luuk van Bree en Emmanuel Nzekwesi. Basketbal Academie Limburg zette daar Roel van Overbeek, Sander Hollanders, Kevin Verhallen, Wietze Nossek en Quatarrius Wilson tegenover.

Ververs zette de thuisploeg met een driepunter meteen op voorsprong, maar acht punten op rij (onder meer via driepunters van Hollanders) bezorgden de Limburgse formatie een 5-10 voorsprong. Daarop antwoordde de thuisploeg via een zeer actieve Nzekwesi met een 7-0 run. Langzaam nam de thuisploeg een kleine voorsprong. Bij zijn eerste actie kwam nieuwkomer Giddy Potts meteen door met een and-1. Na tien minuten stond er een 24-19 stand op het scorebord.

In het tweede kwart veranderde het spelbeeld nauwelijks. De Leidse ploeg zag nu ook Potts en Worthy de Jong aan de scorebel trekken, maar Basketbal Academie Limburg bleef overeind. Dit was vooral te danken aan de negen aanvallende rebounds die de Limburgers wisten te pakken (de Leidse ploeg pakte slechts 11 verdedigende rebounds) en de daaruit volgende serie driepunters. Zo had Hollanders voor rust al vijf driepunters raak geschoten, al kwam daar na de pauze geen score meer bij. De marge na het eerste kwart was halverwege niet veranderd: 41-36.

Na de pauze kwam BAL terug tot 42-41, maar daarna viel de ploeg stil. Zorg en Zekerheid Leiden had de verdediging aangescherpt en dat leidde tot snelle uitvallen en scores. Waar de Limburgers voor rust nog konden terugvallen op de aanvallende rebound, daar was na de pauze geen sprake meer van. BAL pakte nog maar vijf aanvallende rebounds tegen 19 verdedigende rebounds van Zorg en Zekerheid Leiden. Dit keer waren de Leidenaars met name via Nzekwesi ook in aanvallend opzicht beter.

Via een 11-0 run richting 53-41 nam Zorg en Zekerheid Leiden duidelijk afstand van de Limburgers. Na drie kwarten was de stand mede door een flinke dunk van Van Bree 58-43. De Leidse ploeg nam in het vierde kwart nog verder afstand richting de eindstand van 77-53. Jamayro de Windt (die in het verleden bij BAL al wat minuten in de eredivisie toebedeeld kreeg) en Max Pikaar maakten hun debuut bij de Leidse formatie, waar Odin Verhoeven en Bart Schild dat voor de bezoekers deden.

Nzekwesi besloot het duel met een double double: 19 punten en 10 rebounds. De Jong (16), Ververs (14) en Potts (10) schoten zich ook in de dubbele cijfers. Aan de zijde van Basketbal Academie Limburg kwamen de meeste punten van Hollanders (15). Schild sloot af met 13 punten en Van Overbeek kwam tot 11 punten.