!
10 februari 2021

ZZ Leiden toch ruim naar winst

Door Martin Hoekstra

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden is ook na zes wedstrijden nog steeds ongeslagen. De 90-64 zege voor de Leidse ploeg is enigszins geflatteerd. The Hague Royals slaagde erin om lang in het spoor van de grote buur te blijven. In het laatste kwart voerde Zorg en Zekerheid Leiden de score nog flink op. Emmanuel Nzekwesi was de grote man met 33 punten en 15 rebounds.

Zorg en Zekerheid Leiden na vijf duels nog ongeslagen, The Hague Royals pakte afgelopen zaterdag de eerste winst. Op het oog zou dat op een makkelijke zege voor de Leidse ploeg uit moeten draaien, ook al moest coach Geert Hammink het stellen zonder Troy Koehler, Michael Finke en de nog niet speelgerechtigde Riley LaChance. De uitslag 90-64 doet vermoeden dat het ook een eenvoudige zege was, maar niets is minder waar. Coach Bert Samson liet de spelers van The Hague Royals in wisselende verdedigingsvormen spelen om zo het tempo uit de wedstrijd te halen. Mee rennen met Zorg en Zekerheid Leiden was vragen om problemen.

De fysiek spelende Royals begonnen goed aan het duel en kwamen in de openingsfase vooral via Tim Troussel tot scoren. Omdat Giddy Potts bij Zorg en Zekerheid Leiden zijn vizier op scherp had staan, ging het lang gelijk op. Met nog vier minuten te gaan in het eerste kwart gaf het scorebord 12-13 in Haags voordeel aan. Driepunters van Marijn Ververs en Potts (de Amerikaan kwam tot zeven rake driepunters) alsmede een dunk van Nzekwesi lagen aan de basis van een 9-0 run. Bij 23-15 kwam het eerste kwart ten einde.

Nzekwesi ging in het tweede kwart weer helemaal los met inside scores, maar ook een drietje. Zijn negen punten op rij betekende een 32-17 voorsprong voor de koploper van de Dutch Basketball League. The Hague Royals liet het daar niet bij zitten en gooiden er mede door scores van Alhassan Barrie een 10-0 run tegenaan. Mees van ’t Hoff doorbrak die run van de Haagse formatie, maar door scores van Deividas Kumelis (12 punten) en Bart Bijnsdorp voelde de Leidse ploeg de hete adem van de Royals in de nek. Nzekwesi bepaalde de ruststand uiteindelijk op 38-34.

Luuk van Bree, die voor rust snel tegen drie fouten was opgelopen, opende het derde kwart met een driepunter. Hoewel Bijnsdorp en Casey Lopes wisten te scoren voor de Haagse formatie, liep Zorg en Zekerheid Leiden toch wat verder uit doordat met succes het wapen van de driepunter werd gehanteerd. Binnen vier minuten was de thuisploeg weggelopen naar 52-40. Na een and-1 van Worthy de Jong liep het verschil zelfs op naar 15 punten: 61-46. Het pleit voor de Royals dat de ploeg van Samson het nog steeds niet opgaf. Twee vrije worpen van Eric Kibi, die een double double noteerde met 16 punten en 12 rebounds, brachten de stand na drie kwarten op 64-54.

In het laatste kwart moest The Hague Royals de Leidse formatie laten gaan. Zorg en Zekerheid Leiden zette de turbo aan en dat leidde tot meer eenvoudige scores, waaronder een één-tweetje van De Jong en Nzekwesi die door laatstgenoemde werd afgedunkt. Potts (25 punten) gooide er nog een paar drietjes tegenaan en De Jong rondde een steal af met een dunk. Met als gevolg dat het verschil aanzienlijk vergroot werd. Troussel mocht uiteindelijk de eindstand bepalen op 90-64.

Op het oog dus een gewone zege voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar The Hague Royals heeft wederom progressie weten te boeken en sloot het duel met meer rebounds dan de tegenstander af (43 om 39) en dat was in de eerste wedstrijden zeer zeker niet het geval. Een tweede overwinning lijkt in het verschiet te liggen.