!
5 augustus 2023

Bulgarije maatje te groot voor mannen onder zestien

De opening van het EK voor B-landen is niet goed verlopen voor de mannen onder zestien van Orange Lions. Bulgarije liet er gisteren in de tweede helft geen twijfel over bestaan wie er die dag de betere ploeg had: 47-63.

Kwartstanden: 14-15; 13-11; 8-17; 12-20.

Gameflow

Aan het eind van de eerste helft was er voor Nederland geen vuiltje aan de lucht – een lay up van Djairo Bernadina en een drietje van Chermano van la Parra gaven Orange Lions zelfs een kleine voorsprong. In het derde kwart nam Bulgarije afstand: een handvol lay ups en vrije worpen sloegen een gat van 10 punten. Nederland kon de basket niet vinden: tussen 8:43 en 1:23 bleven de Lions op 29 punten steken.

Stats don’t lie

Nederland schoot 18 op 70. Dat is ongeveer 25 procent. Dat je de rebound-battle dan met 52-42 wint doet er niet toe. De Lions hadden ook meer turnovers dan Bulgarije (24 tegen 17) en wisten slechts drie driepunters raak te knallen (tegen zeven voor Bulgarije).

Topscorers

Nederland: Djairo Bernadina 13 punten (in 20 minuten speeltijd), Jayden Anike, Benjamin Koolmees en Tobias Saat allen 6 punten.
Bulgarije: Ivaylo Skrinski 18 punten en 5 assists, Alexander Boshkov 12 punten.

“Geen excuses”

Head coach Hakim Salem: “We zijn nooit echt aan onze manier van spelen toegekomen. Dat is de verdienste van Bulgarije: die hebben ons fysiek uit onze aanval geduwd. We hadden ook wat pech, aangezien Djairo in het derde kwart en een groot deel van het vierde kwart behandeld moest worden. Het is lastig spelen zonder onze startende point guard, maar dat mag geen excuses zijn. Het was aanvallend gewoon matig. Dat zie je wel aan het schotpercentage.”