!
20 juli 2022

'Door het ijs gezakte' Orange Lions MU20 veroordeeld tot strijd om negende plaats

Door Ronald van Dam

Ze zitten zich er iets anders van voorgesteld. De missie was vooraf '24/7', het spelen van de finale bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie op zondag 24 juli, maar wat rest is de strijd om de plaatsen 9 t/m 16 voor de Orange Lions. De ploeg van Peter van Noord verloor na twee rustdagen woensdag met 75-82 van Roemenië. Bij rust stonden de Nederlandse basketballers nog met 44-35 voor. "Een off-day, door het ijs gezakt", luidt het korte commentaar van Van Noord. De volgende tegenstander is de nummer drie uit poule B, Georgië.

Kwartstanden

17-17; 27-18; 17-26; 14-21

Game flow

Nederland stond het hele eerste kwart voor, maar zag de Roemenen via een driepunter van David Oprea toch nog gelijk komen: 17-17. In het tweede kwart ging het lang gelijk op, waarna de Orange Lions met een sterke finish een 44-35 voorsprong bij rust namen. Dat verschil van negen punten veranderde in het derde kwart in een 53-59 achterstand. Met een 8-2 finish van Nederland begonnen beide landen met een gelijke stand (61-61) aan het laatste kwart. Een rake lay-up van Joryam Saizonou bracht Nederland op 6:16 van het einde met 72-68 voor, waarna de Lions in de resterende speeltijd nog maar drie punten uit vrije worpen maakten en Roemenië alsnog over zich heen zagen komen.

Stats don't lie

Nederland verloor het gevecht onder de borden met 45-30 en uit hun 13 aanvallende rebounds scoorden de Roemenen 13 punten. Een groot verschil was ook de bank van Roemenië die voor 36 punten scoorde, terwijl Van Noord maar 13 punten van zijn wissels kreeg. De Roemenen wonnen de tweede helft met 31-47.

Topscorers

Nederland: Joryam Saizonou 25 punten (9/19), 8 assists en 3 steals; Yannick Kraag 23 punten (9/16), 9 rebounds, 2 steals en 3 blocks.
Roemenië: Stefan Grasu 19 punten, 6 assists; David Patru 16 punten, 7 rebounds en 3 assists.

'Een off-day en door het ijs gezakt'

Bondscoach Peter van Noord: "We hadden een off-day en zijn gewoon door het ijs gezakt. We konden mentaal de knop niet omzetten na twee rustdagen."