!
VU16-AUS-aug23-1
19 augustus 2023

Eenvoudige winst houdt VU16 in de running 'best of the rest' te worden

Het nationale VU16-team heeft nog altijd kans negende te worden op het EK voor B-landen. Door Oostenrijk gemakkelijk te verslaan (63-41) strijden de meiden morgen in wat feitelijk de finale van de 'best of the rest' is - beste van de ploegen die het niet gered hebben eerste of tweede te worden in hun poules.

De VU16 kenden namelijk een lastige poulefase waarin het beste van het spel er nog niet uit kwam. De Lions, geleid door coach Chris Stomp, verdedigen sindsdien fel en wonnen nu twee keer op rij, na close verlies tegen Bosnië. Morgen treft de ploeg Slowakije.

Kwartstanden: 12-18; 10-29; 14-4; 5-12

Gameflow

De wedstrijd begon méér close dan je aan de hand van de score zou verwachten. Maar in Podgorica worden door dit team op het veld geen grappen gemaakt. Via Alexandra Postma, Quintilla Hidalgo en Eve Blagrove kwam Nederland in een redelijk offensief ritme dat Oostenrijk niet bij kon benen. De Oostenrijkse meiden scoorde hun tiende punt met nog 5 minuten te gaan in het eerste kwart - daar kwamen er daarna nog maar twee bij. Een Nederlandse run bracht de wedstrijd naar 26-12. Dat besliste eigenlijk al vroeg de wedstrijd.

Stats don't lie

Zonder Mia Lieverst pakte Quintilla Hidalgo een groot deel van de playmaking voor haar rekening. Hoewel Nederland niet bijzonder veel assists noteerde (17) kreeg het team schijnbaar goede, gemakkelijke schoten: de 37 procent fieldgoals lijkt niet fantastisch maar is beter dan in eerdere wedstrijden. En soms bestaat een statistiek uit alleen maar nullen: Mia Lieverst (uitblinker voor de Lions) speelde precies 0:00 minuten, wat de overwinning alleen maar knapper maakt.

Topscorers

Nederland: Quintilla Hidalgo 16 punten, 5 rebounds. Raquel van Dijk 8 punten, 3 rebounds en assists, 4 steals. Annefleur Meijers 8 punten. Elin Sjollema 4 punten, 6 rebounds, 2 assists, 3 steals, 2 blocks.
Oostenrijk: Paulina Hofer 15 punten, Maria Brunner 8 punten.

VU16-teamfoto-aug23

'Mega eerste helft'

Coach Chris Stomp: "We hebben echt een mega eerste helft gespeeld. Het schotpercentage was buitengewoon, we speelden écht teamspel. Ik kom superlatieven te kort! De tweede helft was minder, al zag ik dat we bleven vechten. We zijn uiteraard heel blij om morgen om plek negen te spelen."