!
19 maart 2021

Emese Hof met Avenida naar laatste vier EuroLeague Women

Door Ronald van Dam

Emese Hof heeft zich met haar Spaanse club Perfumerias Avenida voor de halve finales van de EuroLeague Women geplaatst. De center van de Orange Lions was met haar ploeg vrijdagavond opnieuw te sterk voor Spar Girona, een andere Spaanse club. Na de 74-66 zege van woensdagvond volgde in de tweede wedstrijd van de kwartfinales een 71-65 overwinning. Avenida mag het nu op 16 april in de halve finale op gaan nemen tegen Sopron Basket uit Hongarije.

Spar Girona - Perfumerias Avenida 66-74

De twee Spaanse clubs kennen elkaar goed. Perfumerias Avenida is de koploper in de Liga Femenina de Baloncesto. De club uit Salamanca, met de Nederlandse international Emese Hof onder contract, verloor pas eenmaal dit seizoen. Dat gebeurde op 13 maart j.l. uit met 85-84 bij Valencia, de nummer twee op de ranglijst, die ook pas één duel verloor. Spar Girona staat derde met drie verliesbeurten, waaronder eentje uit bij Avenida op 12 februari, toen het 79-61 werd. Samen hebben Avenida en Girona de laatste vijf Spaanse titels verdeeld.

In deze eerste wedstrijd van hun kwartfinale bouwde Avenida via de kwartstanden 12-20, 15-19 en 14-6 een 41-55 voorsprong op na drie kwarten spelen. Maar Girona bleef vechten en kwam op drie minuten van het einde terug tot 57-63 na een score van de Servische Sonja Vasic. Karlie Lou Samuelson, de Amerikaanse guard/forward van Avenida met een de WNBA-verleden bij de Los Abgeles Sparks, antwoordde met een driepunter, waardoor de marge weer negen punten werd. Opnieuw Vasic bracht Girona op negentien tellen voor het einde terug tot 66-72, waarna Emese Hof (6 punten, 10 rebounds en 2 steals) vlak voor tijd de eindstand op 66-74 bepaalde.

Perfumerias Avenida - Spar Girona 71-65

In de return vrijdagavond waren beide teams wederom aan elkaar gewaagd. Het eerste kwart was met 18-15 voor de club uit Salamanca, maar Girona pakte het tweede kwart met 14-19 en leidde zo bij rust met twee punten verschil: 32-34. Het derde kwart was met 22-18 weer voor Hof en haar teamgenoten, die daardoor met een 54-52 voorsprong aan het laatste kwart begonnen.

Aan Girona de taak om in die laatste tien minuten een verschil van tien punten, inclusief de acht uit het eerste duel, goed te maken en met negen verschil te winnen. Maar de Spaanse rivaal van Perfumerias Avenida bleef steeds op vijf punten hangen, kwam door een driepunter van Sonja Vasic nog wel een keer terug tot 67-65 op 1:13 van het einde, maar de halve finaleplek van Avenida was nooit meer echt in gevaar. Hof speelde een sterke wedstrijd met 15 punten, 5 rebounds, 2 assists en een block.

De Nederlandse center is blij met de prestatie van haar team. "Het was een goede classic tegen Girona. We hadden voor het eerst weer publiek. Dat gaf ons wel wat thuisvoordeel en het was geweldig om weer voor fans te spelen. Er hangt altijd veel spanning rond de wedstrijden tegen Girona, helemaal nadat we van ze hadden verloren voor de beker. Nu op naar de Final Four. Heel vet."