!
22 juli 2022

Geen 'best of the rest' voor Orange Lions MU20 na verlies tegen gastland

Door Ronald van Dam

De Orange Lions MU20 moeten zich gaan richten op de strijd om de plaatsen 13 t/m 16 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie. Na de 67-53 nederlaag vrijdag in Tblisi tegen gastland Georgië is ook de negende plek uit het zich verdwenen. 'Best of the rest' worden zit er niet meer in voor de ploeg van bondscoach Peter van Noord.

Kwartstanden

11-14; 20-10; 31-24; 13-17

Game flow

De Nederlandse basketballers sloten het eerste kwart af met een 11-14 voorsprong en tot 20-20 ging de wedstrijd gelijk op. Vanaf 26-24 met nog ruim drie minuten te spelen in het tweede kwart kantelde het duel. Georgië bouwde met een 5-0 run de voorsprong uit maar 31-24 bij rust en maakte er zelfs een 17-0 run van door ook de eerste 12 punten van het derde kwart te maken, zonder dat Nederland ook maar met een score op het bord wist te komen. Pas bij 43-26 brak Joryam Saizonou met een lay-up de ban voor de Orange Lions, maar de zege was toen al uitzicht verdwenen.

Stats don't lie

Georgië hanteerde een beter schotpercentage (40,4 om 35,9), schoot er 8 driepunters in (4 meer dan Nederland) en kwam veel vaker op de vrije worplijn (13 uit 15 tegen 3 uit 7). Ook het reboundgevecht ging met 43-33 naar het gastland dat 14 'second chance points' scoorde uit 13 aanvallende rebounds. Nederland had wel 16 steals, scoorde 25 punten uit de 26 Georgische turnovers en maakte 24 punten uit de fastbreak.

Topscorers

Georgië: Luka Liklikatze 16 punten en 4/6 driepunters; Nikolaz Gaprindashvili 13 punten en 3/9 driepunters; Vladimir Tavakarashvili 10 punten, 8 rebounds en 2 blocks.
Nederland: Joryam Saizonou 17 punten, 3 assists, 1/4 driepunters en 7 turnovers; Jacopo van der Knaap 13 punten, 5 rebounds en 2/5 driepunters.

'Die 17-0 run was te veel van het goede'

Bondscoach peter van Noord: "We krijgen een 17-0 run tegen eind tweede kwart en begin derde kwart en daar komen we niet meer bovenop. Dat was te veel van het goede."