!
2020 AUG 3x3 WT Debrecen TA huddle.jpg
17 december 2020

Jesper Jobse ziet Team Amsterdam als dark horse bij de FIBA 3x3 World Tour Final

Door Ronald van Dam

De Nederlandse 3x3 basketballers beginnen vrijdag in het Saoedische Jeddah aan de FIBA 3x3 World Tour Final. De poulewedstrijden van Team Amsterdam tegen Novi Sad (18.00 uur) en Lausanne (19.55 uur) zijn live te volgen via fiba3x3.com. Om als kijker goed voorbereid klaar te zitten, vroegen we ervaringsdeskundige Jesper Jobse – hij speelde zelf twee World Tour Finals – om vooruit te blikken op de strijd tussen de twaalf beste 3x3 teams ter wereld.

Team Amsterdam

“Brian Benjamin heeft gekozen voor Dimeo van der Horst, Aron Royé, Arvin Slagter en Julian Jaring. In mijn ogen een logische keuze. Dimeo en Aron zijn de mannen met de meeste ervaring en Arvin heeft in augustus in Debrecen tijdens zijn eerste World Tour laten zien van toegevoegde waarde te zijn. Julian heeft zich de afgelopen jaren binnen Team Den Haag sterk ontwikkeld als 3x3 speler. Hij heeft keihard gewerkt om zichzelf te blijven verbeteren, waardoor hij nu de kans krijgt om in Team Amsterdam te laten zien waartoe hij in staat is. Jessey Voorn, die mee is als reserve, is er sinds de zomer bij en maakt zich snel de 3X3 habits eigen. Met zijn explosiviteit en schot heeft hij de potentie om een goede 3X3 basketballer te worden.

De tegenstanders

“Het Servische Novi Sad heeft een lastige periode achter de rug. Corona verstoorde hun olympische droom, die na zoveel jaar eenzaam aan de top de kroon op hun werk had moeten worden. Ik heb nog altijd veel contact met hun nummer één Dusan Bulut. Hij heeft een periode waarin hij veel moeite had zijn motivatie te vinden inmiddels achter zich gelaten, maar heeft zich niet voldoende kunnen voorbereiden op dit toernooi. Maar Novi Sad heeft al vaker laten zien ook prima te kunnen winnen zonder Dusan. Toch staat voor mij vast dat Novi Sad op dit moment kwetsbaar is."

"Lausanne uit Zwitserland is een team dat jarenlang eigenlijk alleen maar goed presteerde voor eigen publiek tijdens de jaarlijkse World Tour in Lausanne. Sinds vorig jaar hebben ze stappen in hun commitment gezet. Spelers zijn nu fulltime bezig met 3x3 en daardoor zijn ze een serieuze contender geworden. Het is een dynamisch team met veel snelheid en atletisch vermogen, maar toch een tegenstander waarvan we verplicht zijn te winnen.”

2020 AUG 3x3 WT Debrecen Novi Sad.jpg
De favorieten

“Als je kijkt naar de favorieten dan hebben wat mij betreft Liman uit Servië en Riga uit Letland momenteel een duidelijke voorsprong op de rest. Van de vier World Tours die dit jaar uiteindelijk nog zijn gespeeld, wonnen ze er beide twee. Liman en Riga hebben op dit moment veel vertrouwen in wat ze doen en zijn naar mijn mening klaar om de troon van Novi Sad over te nemen.

De dark horse

Als dark horse zie ik zeker Utena. Deze 5-5 professionals uit Litouwen wonnen de Pro League in hun eigen land en lieten daarna ook gelijk in twee World Tours zien serieuze concurrentie te zijn voor de gevestigde orde. Toch beschouw ik Team Amsterdam ook als een dark horse. Ik denk dat wij het beste trainingsprogramma hebben van alle teams, met de beste faciliteiten. Veel ploegen hebben geen ideale voorbereiding gehad. Daar liggen absoluut kansen voor ons team.”

Hoe kijkt Jesper naar de World Tour Final?

“Ik ben vooral benieuwend naar hoe de jongens gaan spelen en ben heel blij dat ik ze kan volgen. Sinds mijn beslissing om na de World Tour in Debrecen te stoppen als 3x3 international kijk ik vanuit een andere rol naar het presteren van de Nederlandse teams. Het is belangrijk dat we ons verder ontwikkelen, zodat we blijvend onderdeel van de wereldtop in 3x3 kunnen zijn. Het zou mooi zijn als het team met een goede prestatie een bewogen jaar kan afsluiten, zodat ze met vol vertrouwen het olympisch jaar tegemoet gaan.”

Gerelateerde artikelen