!
24022020 NED KRO Buscaglia timeout.jpg
17 juni 2021

'Lion' Maurizio Buscaglia gaat door als bondscoach van de mannen

Door Ronald van Dam

Maurizio Buscaglia en de Nederlandse Basketball Bond hebben het contract van de Italiaan als bondscoach van het Nederlands basketbalteam verlengd t/m de FIBA World Cup in 2023, waarvoor de Orange Lions zich willen plaatsen. Onder leiding van de gepassioneerde Buscaglia kwalificeerden de basketballers zich begin dit jaar al voor EuroBasket 2022.

Buscaglia (52) werd in juli 2019 aangesteld als opvolger van NBB-Erelid en recordbondscoach Toon van Helfteren. De Italiaan, afgelopen seizoen ook hoofdcoach van de Italiaanse Serie A-club Brescia, is succesvol van start gegaan met de Orange Lions. In kwalificatiegroep D waren knappe zeges op Turkije, Zweden en Kroatië voldoende om als tweede te eindigen en zo een ticket voor het naar 2022 uitgestelde EuroBasket te verdienen. Plaatsing voor een EK was voor het laatst in 2015 gebeurd onder leiding van Van Helfteren.

Parallel aan de voorbereiding op EuroBasket loopt de kwalificatie voor de FIBA World Cup, die voor de Orange Lions al in november van dit jaar van start gaat met het eerste van zes windows. Van de 32 deelnemende landen aan het WK (25 augustus t/m 10 september 2023 in Japan, Indonesië en op de Filippijnen) komen er twaalf uit Europa. Buscaglia blijft ook na het EK in 2022 aan om de Nederlandse mannen naar het WK te loodsen.

Buscaglia en Te Velde.jpeg

Okke te Velde, technisch directeur van de NBB, en Maurizio Buscaglia hebben de contractverlenging van de Italiaan als bondscoach ondertekend.

Hoe is het om uw contract met de Nederlandse Basketball Bond te hebben verlengd?

“Ik ben erg blij en vereerd. In de eerste plaats omdat ze opnieuw voor mij hebben gekozen. Ten tweede omdat we door kunnen gaan op de route die we nu al twee jaar volgen en die tot geweldige antwoorden en tevredenheid heeft geleid bij alles dat we tot nu toe hebben gedaan en waar nu weer een nieuwe route naar het WK bij komt.”

Hoe kijkt u terug op uw eerste ‘stint’ die leidde tot plaatsing voor EuroBasket 2022?

“Het was een mooi proces, waarbij we samen veel stappen hebben gezet. De mensen bij de bond met hun kennis, de staf, de spelers, iedereen heeft me vanaf het begin op een zeer professionele manier geholpen om me een Lion te laten voelen. Ik ben iedereen dankbaar, omdat ze open stonden voor mijn wensen en aanwijzingen. Er was vanaf het begin een klik en dat is mede het geheim van ons succes geweest.”

Wat zijn uw doelen met de Orange Lions en de bond?

“Volwassen worden! Als organisatie, als basketbalbeweging, in de manier van spelen, in de betrokkenheid van de spelers. Maar ook in hoe we werken met de spelers in Nederland, Europa, op highschools en colleges, en hun coaches. En met de BNXT League, waar ik veel vertrouwen in heb om het Nederlandse basketball verder te laten groeien. En dat alles stap voor stap, maar wel voorwaarts.”

24112022 NED KRO Buscaglia en Williams.jpg

Wat zijn onze kansen volgend jaar bij EuroBasket 2022?

“Het is te vroeg om daar nu iets over te zeggen. Eerst beleggen we met een groep van negentien spelers vanaf 24 juni een zomerkamp in Sporthallen Zuid in Amsterdam, met hopelijk een aantal oefenduels. Daarna volgen de kwalificatiewindows voor het WK. Dat alles geeft straks een indicatie van onze mogelijkheden.”

Hoe is het om als Italiaan samen te werken met Nederlandse spelers, coaches, professionals en bestuurders bij de bond?

“Ik word gevolgd, ze zoeken steeds contact, bellen me voortdurend, houden me op de hoogte, dat is belangrijk voor een coach. De keuze voor een coach met een andere nationaliteit start met gedegen evaluaties en dat ze nu weer voor mij kiezen, geeft mij een grote verantwoordelijkheid. Ik ben dankbaar voor de open connectie en de wederzijdse spirit.”

Heeft u iets mee gekregen van de Orange Lions 3x3 die zich voor de Olympische Spelen hebben geplaatst?

“Jazeker. Absoluut. Wat een geweldige prestatie! Ik was in Nederland toen het OKT in Graz werd gespeeld, heb alle wedstrijden gevolgd en was zo in de gelegenheid om met anderen over 3x3 te praten, er meer over te weten te komen en meningen uit te wisselen. Mijn felicitaties gaan uit naar alle jongens en hun coach Brian Benjamin.”

En zit er misschien na Tokyo nog een telefoontje in naar Arvin Slagter om weer bij de 5-5 Lions te komen spelen?

“Het verhaal van Arvin was het eerste dat me werd verteld. Een jongen met zes landstitels en meer dan 130 interlands die zijn Olympische droom najaagt. Ik heb hem ontmoet tijdens een van hun trainingstoernooien in Amsterdam. Iedereen is vol lof over hem. Hij is een echte gamer. We zijn allemaal Oranje, iedereen, we zijn blij voor elkaar. Dat is de beweging waar ik op doel, het gevoel dat we delen. En voor goede spelers staat de deur altijd open.”

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen