!
A.Sport_0500_09052020.jpg
18 mei 2020

Mariska Beijer traint thuis voor de lens van Anthony Benoit

Door Ronald van Dam

Hoe doorstaan sporters de coronacrisis? Hoe trainen ze thuis? Fotograaf Anthony Benoit is in deze bijzondere tijd op zoek gegaan naar de verhalen van sporters en probeert met zijn foto’s hun situatie in beeld te brengen. Een van de atleten die hij fotografeerde, is onze rosltoelbasketbalinternational Mariska Beijer. Het resultaat mag er zijn.

Als we Beijer telefonisch naar de shoot vragen, heeft ze eerst goed nieuws. De Orange Lion mag deze week weer aan de slag op sportcentrum Papendal in Arnhem. Vanaf maandag, sessies van 75 minuten in kleine groepen. “Onze laatste wedstrijd met mijn club Hannover was een play-offwedstrijd tegen Hamburg op 22 februari waarin domineerden. Na dat weekend ben ik teruggegaan naar Nederland, met de bedoeling een paar dagen later weer naar Duitsland te gaan.”

Zover is het door de uitbraak van het coronavirus niet meer gekomen. Beijer: “Ik zit al tweeëneenhalve maand in Doorwerth in mijn nieuwe huis. Vier weken geleden is de competitie officieel beëindigd. Thuringia Bulls, de club van mijn collega-international Jitske Visser, is tot kampioen uitgeroepen. Die stonden zover voor en hadden nog niets verloren. Alle clubs waren unaniem voor die beslissing. Ik ook hoor, ze hebben het dik verdiend.”

A.Sport_0521_09052020.jpg

Tijdens haar ‘quarantaine’ kreeg ze de Franse in Amsterdam woonachtige fotograaf Anthony Benoit op bezoek voor een shoot. “Het was ontzettend leuk om te doen. Een aardige fotograaf. Hij was erg enthousiast, want ik was de eerste Paralympische atleet voor zijn lens. Hij kwam langs op een zaterdag, normaal gesproken train ik dan buiten. Maar speciaal voor de shoot heb ik allerlei oefeningen laten zien die ik binnen doe en op mijn terras. Belangrijk en leuk om te laten zien hoe we thuis trainen.”

Benoit is een fotograaf die graag wil tonen wat er in de wereld van sport gebeurt en dan vooral wat het betekent om een topsporter zijn. “Ik heb vaak het gevoel dat er een dat er een afstand is tussen de atleet als persoon en hoe ze door hun fans worden gezien. Nu we in een crisistijd leven die grote invloed heeft op iedereen, was het voor mij een logische stap om te laten zien hoe sporters door deze coronasituatie worden beïnvloed.”

A.Sport_0628_09052020.jpg

Over de shoot met Mariska Beijer is hij zeer tevreden. “Ze is een van de aardigste en meest bescheiden sporters waar ik mee heb gewerkt. Haar vriendelijkheid en haar ervaring om gefotografeerd te worden, maakten het makkelijk om allerlei verschillende foto’s te maken. Na de sessie heb ik haar verteld dat atleten zoals zij het werk van een fotograaf een stuk makkelijker en leuker maken, en dat meen ik oprecht.”

Voor de Franse fotograaf springt vooral het contrast tussen het oranje van de outfit van Beijer en het wit op haar balkon en het groen in het park bij haar appartement waar hij haar fotografeerde, eruit. “Dat zijn dingen die je pas op locatie ziet en kunt benutten. Ik ben erg tevreden over het resultaat en ik hoop dat ik in de toekomst meer kansen krijg om dit soort projecten te kunnen doen.”

A.Sport_0467_09052020.jpg

Bekijk alle foto's die Anthony Benoit van Mariska Beijer maakte.

Gerelateerde artikelen