!
23 EK VU18 NED GBR team
10 juli 2023

Na vier zeges op rij sluiten Orange Lions VU18 EK als 'best of the rest'

De Orange Lions Vrouwen U18 hebben het Europees Kampioenschap in de B-divisie afgesloten op de negende plaats. Nadat het de Nederlandse basketbalsters in Bulgarije niet was gelukt om door te dringen tot de laatste acht, stelden ze zich vervolgens ten doel 'best of the rest' te worden. Door de 66-64 overwinning op Oekraïne zondag is dat gelukt. Het was de vierde achtereenvolgende zege van de ploeg van bondscoach Laki Lakner die het EK in Sofia beëindigden met een 5-2 record.

Kwartstanden: 13-20; 26-15; 9-16; 18-13

Game flow

Een eerste helft van Nederlandse zijde met twee gezichten. De Orange Lions keken na het eerste kwart tegen een 13-20 achterstand, maar gingen dankzij een sterk tweede kwart (26-15) de rust in met een voorsprong van vier punten (39-35). Het derde kwart was met 9-16 weer voor Oekraïne, waarna Nederland met een 6-0 run begin vierde kwart op 54-51 voor kwam. Oekraïne counterde met vier punten op rij (54-55) en vervolgens bleef het lang spannend. De driepunter van Phoenix Stotijn op 2:19 van het einde bezorgde de Lions een 63-55 voorsprong. Zes seconden voor tijd hield Keona Douwstra het hoofd koel en was door de 66-64 de negende plek een feit.

Stats don't lie

Nergens ontliepen de teams elkaar echt of het moeten de 16 'second chance points' van Oekraïne zijn, al was Nederland dan weer net iets meer trefzeker achter de driepuntslijn: 7 uit 25 tegen 4 uit 20.

Topscorers

Nederland: Phoenix Stotijn 16 punten en 4/11 driepunters; Keona Douwstra 15 punten, 6 rebounds en 5 assists; Nikki Kleyhorst 14 punten en 6 rebounds.
Oekraïne: Serafyma Tykha 20 punten (7/14), 6 assists, 5 steals en 3/6 driepunters.

'Ze bleven gemotiveerd en hard werken'

Lakner: "Geen grootse wedstrijd van onze kant, maar wel gewonnen. De eerste helft was het aanvallend heel goed en dan ben ik al heel blij. Vanaf de eerste dag was onze verdediging op niveau, nu ook weer. Over de laatste wedstrijd valt verder weinig te zeggen. Je wilt gewoon winnen. Anderhalve minuut sta je tien punten voor en dan moet je door wat onnodige foutjes toch nog vechten voor de zege. Over het hele toernooi gezien kon het zeker beter. Je moet de wedstrijden waar het om gaat winnen. Een keertje niet scherp en dan speel je voor de plaatsen 9 t/m 18. Dan moet je het op kunnen brengen om weer ze goed mogelijk te spelen en dat sis gelukt. Ze bleven gemotiveerd en hard werken."

Foto's: fiba.basketball