!
23 WK rolstoelbasketbal M SF NED USA Op den Orth
18 juni 2023

Nederlandse mannen lopen tegen Amerikaanse muur en missen finale WK rolstoelbasketbal

Het is de Nederlandse mannen niet gelukt om de finale van het WK rolstoelbasketbal in Dubai te bereiken. Tijdens de recente oefenstage in Canada was de ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar nog te sterk geweest voor Amerika, maar in de halve eindstrijd was het zondag uiteindelijk net andersom. De Amerikanen, die er in slaagden Mendel Op den Orth (14 punten, tegen 30 procent) en de rest van de Nederlandse aanval aan banden te leggen, wonnen met 41-52.

De Nederlandse rollers wisten vooraf dat dit een zware opgave ging worden, want Amerika is de regerend Paralympisch kampioen en heeft gewoon een sterk team. Nederland begon goed. De verdediging stond als een huis, maar bij de Amerikanen ook, waardoor de score na het eerste kwart met 13-6 aan de lage kant was, maar wel in het voordeel van de Orange Lions.

Ook in het tweede kwart waren beide teams aan elkaar gewaagd en opnieuw zorgde de straffe verdediging voor weinig punten op het bord, getuige de 18-16 ruststand. Amerika kwam in het derde kwart langszij en vervolgens ook op voorsprong. Als er in een wedstrijd zo goed wordt verdedigd en de score laag blijft, is een 9-0 run de nekslag en dat overkwam Nederland in het derde kwart. Uiteindelijk ging de zege met 41-52 naar Amerika en werden de Lions naar de strijd om het brons tegen Iran verwezen. Die is dinsdag om 8.15 uur Nederlandse tijd. De finale gaat tussen Groot-Brittannië en Amerika.

23 WK rolstoelbasketbal M SF NED USA Bellers

Van Rootselaar: "Het team heeft hard gevochten en het was lang een wedstrijd. Maar Amerika is een topploeg en verdedigd heel sterk. Daardoor kwamen we maar niet lekker in onze aanval. Op het laatst moesten we forceren, waardoor het verschil in de slotfase nog wat groter werd. Nu even balen, maar daarna de focus op wedstrijd om de derde plek."