!
23 WK rolstoelbasketbal M NED CAN Op den Orth
16 juni 2023

Nederlandse mannen stomen door naar laatste vier bij WK rolstoelbasketbal in Dubai

Het Nederlands mannenteam heeft voor het eerst sinds 2006 de laatste vier bereikt bij het WK rolstoelbasketbal. In Dubai, waar het naar 2023 uitgestelde WK wordt gehouden, waren de Orange Lions vrijdag in de kwartfinales met 68-53 te sterk voor Canada. Het is de vijfde achtereenvolgende overwinning voor het team van bondscoach Cees van Rootselaar, dat nu in de halve finale op Amerika stuit.

Zonder anderen tekort te doen waren Mendel Op den Orth (32 punten en 10 rebounds) en Mattijs Bellers (20 punten en 13 rebounds) tegen Canada ieder met een double-double aanvallend de grote uitblinkers.

Canada is een tegenstander die Nederland inmiddels goed kent. De Canadezen beleggen in de aanloop naar grote toernooien geregeld een trainingskamp in Nederland en zelf reizen de Orange Lions bijna jaarlijks voor een oefenstage naar Canada.

Beide landen zijn aan elkaar gewaagd, maar op basis van de laatste trip naar Canada wisten Van Rootselaar, zijn staf en de spelers dat ze een goede kans maakten om het duel te winnen.

Nederland kwam al snel op voorsprong en gaf die de rest van de wedstrijd niet meer uit handen. Bij rust stond de regerend Europees kampioen met 38-24 voor en dat verschil werd in de tweede helft zelfs geleidelijk uitgebouwd naar twintig punten. Canada kon niet anders meer dan alles of niets spelen, waardoor de Nederlandse voorsprong nog eenmaal naar negen punten zakte. Maar de Orange Lions bleven bij de les en speelden de wedstrijd gecontroleerd uit, resulterend in een verdiende 68-53 overwinning.

23 WK rolstoelbasketbal M NED CAN blijdschap

Zaterdag heeft de Nederlandse ploeg een dag rust, om daarna zondag de halve finale tegen de Verenigde Staten van Amerika te gaan spelen. Dat is de regerend Paralympisch kampioen en dus een tegenstander van formaat, maar Nederland heeft recent tijdens de stage in Canada wel van de Amerikanen gewonnen.

Van Rootselaar: "Door onze trainingskampen de afgelopen jaren in Canada wisten we hun sterke en zwakke punten. Die kennis hebben we goed uitgebuit, waardoor we de tegenstander op 53 punten hebben kunnen houden. Nu genieten van een dagje rust en dan proberen te knallen in de halve finale tegen de USA."

Foto's: Steffie Wunderl