!
23 WK Rolstoelbasketbal NED ALG Beijer
13 juni 2023

Nederlandse rolstoelbasketballers ook veel te sterk voor Algerije bij WK in Dubai

Voor sommige deelnemende landen aan het naar 2023 uitgestelde WK rolstoelbasketbal is deelnemen belangrijker dan winnen. Dat geldt ook voor Algerije, dinsdag geen partij voor de Nederlandse vrouwen. Opnieuw gingen de Orange Lions over de honderd heen. Het werd 114-18 voor de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden die in het derde groepsduel opnieuw iedereen speeltijd kon geven.

De kwartstanden 32-4, 24-4, 30-4 en 28-6 logen er niet om. Ook van Algerije had de Nederlandse ploeg niets te duchten, al heeft dit team de reputatie flink fysiek te kunnen spelen. De opdracht van Van der Linden aan zijn speelsters was dan ook: plezier in het spel en heel blijven.

De tip off was verrassend voor Algerije, maar Bo Kramer maakte de eerste score voor Nederland. Algerije antwoordde direct met een tegentreffer. Tot 4-4 bleven de Afrikaanse vrouwen bij, daarna gingen de Orange Lions hun eigen spel spelen en liepen zo uit naar 32-4, mede dankzij de vele persoonlijke fouten die door de tegenstander werden gemaakt.

Het tweede kwart ging verder waar het eerste eindigde; Algerije kon pas na 7 minuten iets terugdoen, waardoor de rust werd bereikt werd met een 56-8 voorsprong voor Nederland. De tweede helft kende hetzelfde verloop. De Lions hielden Algerije lang van scoren af, liepen weg naar 86-12 en gingen halverwege het vierde kwart al over de honderd punten heen.

23 WK Rolstoelbasketbal NED ALG Post

Opmerkelijk was wel dat de Algerijnse vrouwen tweemaal een driepunter raak schoten in het vierde kwart. Dat waren ook meteen hun laatste wapenfeiten, want de wedstrijd eindigde in een 114-18 zege voor de regerend wereldkampioen.

Van der Linden: “Het was een makkelijke overwinning. Iedereen heeft lekker kunnen spelen. Nu de focus vol op morgen.” Assistent-coach Irene Sloof voegde daar nog aan toe: “Wedstrijd voor wedstrijd.”

Mariska Beijer was met 32 punten en 14 rebounds goed voor een double-double. Ook Bo Kramer scoorde 32 punten en had 6 rebounds en 7 assists. Behalve deze twee eindigden ook Carina de Rooij (14 punten, 4 rebounds en 7 assists) en Xena Wimmenhoeve (14 punten, 7 rebounds en 4 assists) scorend in de dubbele cijfers.

De volgende tegenstander is van een ander kaliber. Woensdag speelt Nederland in groep A om 12.30 uur tegen Japan.

Foto's: Steffie Wunderl