!
23 WK rolstoelbasketbal NED JAP Kramer
14 juni 2023

Nederlandse vrouwen zetten zegereeks voort bij WK rolstoelbasketbal in Dubai

De Nederlandse vrouwen hebben hun zegereeks bij het naar 2023 uitgestelde WK rolstoelbasketbal voortgezet. De Orange Lions waren woensdag ook veel te sterk voor Japan, dat een 96-42 nederlaag leed tegen de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden.

Mariska Beijer tekende met 31 punten en 10 rebounds opnieuw voor een double-double. Bo Kramer had 22 punten, 6 rebounds en 9 assists. Ook Carina de Rooij eindigde met 11 punten en 4 assists in de dubbele cijfers. Lindsay Frelink en Julia van der Sprong hadden beiden 8 punten. De kwartstanden waren 33-9, 22-8, 23-14 en 18-11.

Na vier groepswedstrijden is Nederland als enige nog ongeslagen in groep A. De laatste tegenstander in de groep is vrijdag 16 juni om 10.00 uur de Verenigde Staten, ook een titelkandidaat.

In de voorbereiding waren de vrouwen Japan al tegengekomen tijdens een vriendschappelijk toernooi, afgelopen februari in Osaka, dat de Orange Lions ongeslagen wonnen.

Ook de Japanse vrouwen hadden in Dubai hun WK-duels tegen Thailand en Algerije met ruime cijfers gewonnen, dus leek deze wedstrijd op voorhand een grotere uitdaging te worden voor Nederland. Maar al in het eerste kwart bleken de Orange Lions opnieuw veel sterker dan hun opponent, gezien de 33-9 score na tien minuten spelen. Weliswaar kon Japan kon af en toe wel iets terugdoen, maar de 55-17 ruststand bood geen enkel perspectief meer op een stunt tegen de wereldkampioen.

23 WK rolstoelbasketbal NED JAP Van der Sprong

De tweede helft begon nog met een score van Japan, meteen gevolgd door drie scores van Julia van der Sprong aan de andere kant van het veld. De Japanse press werd door Nederland keer op keer succesvol uitgespeeld. Toch kwamen de Aziatische vrouwen zelf ook wat meer aan scoren toe, waardoor het derde kwart eindigde in 78-31. Het vierde kwart speelden de Nederlandse vrouwen rustig uit naar een 96-42 eindstand.

Van der Linden: "Na het eerste kwart was de wedstrijd al gespeeld. Iedereen heeft weer minuten kunnen maken, Nu gaan we ons focussen op Team USA."