!
2019_Orange_Lions_EWBL_II_Nika_Ilse_Kuijt
28 november 2019

Orange Lions geven goed vervolg aan EWBL

Door Ronald van Dam

De Orange Lions  hebben een goed vervolg gegeven aan de European Women’s Basketball League (EWBL). In het Russische Syktyvkar wonnen de Nederlandse basketbalsters afgelopen weekeinde één van de twee duels in hun tweede 'stage' en blijven daardoor koploper in hun groep. In de eerste wedstrijd was BC Nika uit Rusland met 85-91 te sterk voor de Orange Lions, maar in het tweede duel revancheerde de ploeg van Hakim Salem zich met een 90-76 zege op Dynamo Moskou.

De selectie van de Orange Lions in Syvtyvkar bestond uit Loyce Bettonvil, Anouschka Meijer, Karin Kuijt, Kiki Fleuren, Zoë Slagter, Jade Blagrove, Ilse Kuijt, Fleur Kuijt, Charlotte van Kleef en Noor Driessen. Op Meijer en Blagrove na maken alle speelsters van deze ploeg ook deel uit van het full time 3x3 programma aan de vrouwenkant. 

Meer topduels
De EWBL is een door de FIBA gesanctioneerde vrouwencompetitie die is opgezet voor professionele basketbalteams uit Centraal-, Oost- en Noord-Europa. Doel is de deelnemende clubs kwalitatief goede wedstrijden aan te bieden. De Nederlandse Basketball Bond wil de in Nederland spelende internationals de kans geven meer topduels te spelen, vandaar de deelname aan de EWBL. Het is de eerste Europese competitie die het reguliere seizoen in drie fases verdeelt, ten einde de kosten voor reizen en verblijf zo laag mogelijk te houden.

Nederland begon de EWBL dit seizoen meteen sterk door begin oktober alledrie de duels tijdens de eerste stage in Letland te winnen. Voor de tweede stage reisden de Orange Lions af naar het noordoosten van Rusland. In het eerste treffen op zaterdag schoten de Nederlandse vrouwen met 85-91 net tekort tegen de organiserende club BC Nika. Noor Driessen werd met 21 punten (5 op 7), 4 rebounds en 4 steals van de bank af topscorer bij de Lions. Een dag later boekten Hakim Salem en zijn speelsters een fraaie 90-76 zege op Dynamo Moskou, dat 23 keer balverlies leed tegen de straffe Nederlandse verdediging. Bij de Lions, die 12 op 31 achter de driepuntslijn waren, was ditmaal Ilse Kuijt met 20 punten en 5 uit 9 drietjes topscorer. Zes Nederlandse speelsters scoorden in de dubbele cijfers.

Salem: "Beide Russische tegenstanders speelden erg fysiek gesteund door zeer fanatieke fans. Tegen Nika slaagden we er na een sterke start niet in de voorsprong vast te houden en gooiden we het zelf weg. In de video-sessie de volgende ochtend hebben we samen goed gekeken wat we niet goed deden. Tegen Dynamo was het wedstrijdbeeld hetzelfde, maar nu lukte het wel de koppies er bij te houden en te winnen van een zeer sterke tegenstander. Een mooie opsteker voor onze jonge ploeg en een geweldige ervaring om zo in Rusland deze duels te mogen spelen."

De EWBL wordt gevormd door zestien teams, verdeeld over twee poules. In groep A gaan de Orange Lions (4-1) met vier zeges uit vijf duels aan de leiding, gevolgd door Nika (3-2) en Brno (3-0). De bovenste vier teams per poule na drie stages plaatsen zich voor de kwartfinales.

De derde van de drie fases werken de Orange Lions van 9 t/m 11 januari weer in Letland af.

Gerelateerde artikelen