!
24 februari 2022

Orange Lions lijden nederlaag in WK-kwalificatieduel tegen Rusland

Door Ronald van Dam

Het is de Orange Lions niet gelukt om hun derde kwalificatiewedstrijd voor de FIBA World Cup 2023 in winst om te zetten. In de Russische stad Perm leden de Nederlandse basketballers donderdag in het tweede window een 80-69 nederlaag tegen Rusland. De ploeg van Maurizio Buscaglia slaagde er vooral niet om verdedigend een antwoord te vinden op het zuivere driepuntschot van de Russen, die 15 van hun 29 pogingen raak mikten.

Kwartstanden: 16-17, 19-19, 27-15 en 18-18

Game flow

Nederland beleefde een bliksemstart in de Molot Sports Hall in Perm, vijftienhonderd kilometer ten oosten van Moskou. Via scores van Roeland Schaftenaar, Mohamed Kherrazi, Keye van der Vuurst de Vries en weer Kherrazi stond er na ruim twee munuten al 0-8 op het scorebord. Rusland antwoordde met een 13-0 run, waarna het tot de rust (35-36) nagenoeg gelijk opging. Nadat Charlon Kloof met een pull-up jumper voor de eerste score in de tweede helft had gezorgd, liep Rusland met een volgende run (12-0) in no time uit naar 47-38, mede door driepunters van Artem Komolov (grote foto, topscorer met 17 punten), Ivan Strebkov en Anton Astapkovich. Die marge bleef de rest van het derde kwart op het scorebord (62-51) en bij 70-53 in het vierde kwart was het verschil zelfs gegroeid naar zeventien punten. In de slotminuten lieten vooral Thomas van der Mars en - eindelijk - Yannick Franke (0 punten voor rust) zich aanvallend zien, zodat Nederland nog even binnen de tien punten kwam (77-69), om vervolgens uiteindelijk met 11 punten verschil te verliezen.

Stats don't lie

Net als in de ruim gewonnen wedstrijden tegen Italië (57,1) en IJsland (46,4) liet Rusland weer een hoog driepuntpercentage noteren, ditmaal 51,7. Vooral in de eerste helft had de thuisploeg een reboundoverwicht met liefst 8 aanvallende rebounds. Met een sterke verdediging werd Nederland op 38,1 procent schot gehouden en 6 op 22 achter de driepuntlijn.

Bijzonder

Marijn Ververs speelde zijn eerste interland voor het Nederlands mannenteam. Voor rust schoot hij er een driepunter in, om uiteindelijk uit te komen op 5 punten, 2 rebounds en 2 assists in 20 minuten speeltijd. Het was pas de tweede keer dat Rusland en Nederland tegenover elkaar stonden en voor het eerst in een WK-kwalificatieduel. De Russen hebben nu 8 WK-kwalificatiewedstrijden op rij gewonnen, Nederland heeft er 9 op rij verloren.

Topscorers

Nederland: Thomas van der Mars 14 punten en 8 rebounds (4 aanvallend); Charlon Kloof 14 punten en 2/4 driepunters.
Rusland: Artem Komolov 17 punten en 5/11 driepunters; Vladislav Emchenko 14 punten en 3/5 driepunters.