!
23 EK MU20 NED LET Ugbo
8 juli 2023

Orange Lions MU20 beginnen EK in Macedonië met overtime zege op Letland

De Orange Lions Mannen U20 zijn het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Macedonië goed begonnen. De Nederlandse basketballers keken tegen Letland bij rust nog tegen een 18-26 achterstand aan, maar slaagden er toch in hun eerste wedstrijd in groep D te winnen. Het werd zaterdagavond laat 65-57 voor de ploeg van bondscoach Peter van Noord.

Vandaag (08-07-2023) speelt Nederland om 16.00 uur tegen Albanië.

Kwartstanden: 9-11; 9-15; 21-13; 16-16; 10-2

Game flow

Nederland moest van ver komen, want bij rust keek het tegen een 18-26 achterstand aan. Door het derde kwart met 21-13 te winnen kwamen de Orange Lions langszij (39-39 na drie kwarten) en na een dunk van Emmanuel Ugbo (grote foto) zes seconden voor tijd stond Nederland met 55-50 voor. Game over zou je denken, maar een Nederlandse fout op een Letse driepunter zorgde voor een wonderbaarlijk slot van de reguliere speeltijd. Kristofers Karlsons benutte de eerst twee vrije worpen, mistte bewust de derde, pakte zelf de aanvalsrebound, om er daarna met een driepunter een overtime voor Letland uit te slepen. Knap dat de ploeg van Van Noord zichzelf herpakte en alsnog in de extra vijf minuten de Letten op de knieën kreeg.

Stats don't lie

Een wedstrijd met lage schotpercentages aan beide kanten (35,5 tegen 29,9 in Nederlands voordeel). Het grote verschil zat in het balverlies. Nederland had maar 15 turnovers, tien minder dan Letland. Die 25 Letse turnovers werden door de Lions omgezet in 25 punten.

Topscorers

Nederland: Jibbe Sikking (foto hieronder) 15 punten, 5 rebounds en 3 steals; Your Fritz 14 punten (6/8), 11 rebounds en 3 steals; Nino Vrencken 12 punten (5/11), 9 rebounds, 4 assists en 4 steals.
Letland: Rihards Vavers 17 punten en rebounds
Kristofers Karlsons 13 punten, 5 rebounds, 4 assists en 7 turnovers.

'Het smaakt naar meer. Hopelijk kunnen we de lijn voortzetten'

Van Noord: "Dit was typisch een opening van het toernooi. Wel meteen tegen een zware tegenstander, want Letland is een echt basketballand, maar een groot compliment aan de ploeg die heeft geknokt voor elke centimeter. Aam het einde van de reguliere speeltijd gooien we helaas met 6 seconden te spelen een voorsprong van 5 punten weg. Maar in de verlenging gingen we erop en erover en dat verdient alle lof. Uiteindelijk is het weer 'de EK recovery', want morgen wacht alweer Albanië. Dat is toernooibasketball en daar moeten we stappen in proberen te maken. Al met al smaakt het naar meer. Hopelijk kunnen we de lijn voortzetten, maar het wordt een zwaai toernooi."