!
24 juli 2022

Orange Lions MU20 eindigen als dertiende op EK

Door Luuk von Burg

De Orange Lions MU20 hebben hun laatste wedstrijd op het Europees Kampioenschap in de B-divisie gewonnen. Tegenstander Zwitserland verkocht de huid duur, maar werd uiteindelijk met 76-80 verslagen. Hierdoor eindigt de ploeg onder leiding van Peter van Noord op de dertiende plaats bij het EK, zeven plekken lager dan in 2019.

Na de overwinning vrijdag op Albanië (77-62), traden de Orange Lions op de slotdag aan tegen Zwitserland in de strijd om de dertiende plaats.

Bondscoach Peter van Noord vat het toernooi samen als "een teleurstellende groepsfase, in de kruisfinales te licht bevonden en de laatste twee games als team de overwinning behaald."

Kwartstanden

19-11; 31-36; 54-63; 76-80

Game flow

De Zwitsers nemen het initiatief in het eerste kwart en houden het vooral verdedigend goed dicht. De Orange Lions komen maar weinig tot open schoten en eindigen het kwart op slechts 11 punten.

In de eerste drie minuten van de tweede periode worden evenveel punten gemaakt als het gehele eerste kwart, waarmee de achterstand wordt omgezet in een voorsprong. Met name Yannick Kraag begint zich scorend te laten gelden, hij zou uiteindelijk een dikke double-double neerzetten met 33 punten en 13 rebounds.

In de tweede helft flirt Nederland met het uitdelen van de nekslag, maar keer op keer vechten de Zwitsers zich terug in de wedstrijd. De Orange Lions verspelen in het vierde kwart een voorsprong van 14 punten en zien Zwitserland terugkomen tot 76-78.

Met nog vijf seconden te gaan komt Jamal Jelani Deon George nog op de vrijeworplijn en kan hij het Alpenland op gelijke hoogte brengen.

De topscorer verzaakt en weet geen van beide vrijeworpen te benutten. Joryam Saizonou houdt aan de andere kant het koppie wel koel. Vanaf de vrijeworplijn schiet hij Nederland naar het veilige verschil van vier punten.

Stats don't lie

De Orange Lions schieten gemiddeld meer driepunters dan hun tegenstanders het hele toernooi door. Ook tegen Zwitserland was dat het geval: 4/15 voor de Zwitsers, 11/29 voor de Orange Lions. Daarnaast pakt Nederland een groot aantal (25) punten vanaf turnovers van Zwitserland.

Topscorers

Nederland: Yannick Kraag 33 punten en 13 rebounds; Joryam Saizonou 13 punten; Isai Sow 9 punten.
Zwitserland: Jamal Jelani Deon George 16 punten; Peter Kozic 16 punten; Malyk Rebetez 16 punten.