!
17 juli 2022

Orange Lions MU20 hebben bereiken kwartfinales niet meer in eigen hand

Door Ronald van Dam

De Orange Lions MU20 hebben het bereiken van de kwartfinales bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie niet meer in eigen hand. De Nederlandse basketballers leden zondag in de Georgische stad Tbilisi hun tweede nederlaag in groep A. Estland dat bij rust nog met 36-37 achterstond bleef ongeslagen door uiteindelijk met 73-62 te winnen van de Lions. Alleen de eerste twee per groep gaan door naar de laatste acht. Nederland staat derde achter Esrland en IJsland en moet nu hopen dat een van deze twee landen nog een steek laat vallen.

Kwartstanden

25-18; 11-19; 15-11; 22-14

Game flow

Tot 11-12 ging het eerste kwart gelijk op, waarna een 9-0 run Estland een 25-18 voorsprong aan het einde van het eerste kwart bezorgde. De Orange Lions knokten zich in het tweede kwart van 36-30 achter met een eigen 7-0 run naar 36-37 voor bij rust. Halverwege het derde kwart kwam Nederland na een lay-up van topscorer Yannick Kraag zelfs met 42-48 voor, maar Estland antwoordde met een 9-0 run en ging zo het laatste kwart in met een 51-48 voorsprong. De Esten roken bloed en na twee raken vrije worpen van Joonas Riisman, die sterk van de bank af kwam met 19 punten, brachten ze bij 66-51 het verschil op 15 punten. Het definitieve gat was geslagen. De Lions kwamen in de laatste zes minuten nooit meer echt dichterbij en verloren uiteindelijk met 11 verschil: 73-62.

Stats don't lie

De Nederlandse driepunter liet het met 3 op 16 danig afweten in deze wedstrijd. Reboundend waren de Esten beter (40 om 32) en de 10 second change points uit de 9 aanvallende rebounds deden een flinke duit in het zakje van de Oost-Europese opponent. Zoals eerder vermeld werd Riisman van de bank af topscorer bij de Esten met 19 punten en zo'n aanvallende impuls kon bondscoach Peter van Noord bij zijn wissels niet vinden.

Topscorers

Estland: Joonas Riisman 19 punten, 6 rebounds en 3 assists; Johannes Kirsipuu 17 punten, 6 rebounds, 4 assists en 4 steals; Gregor Kuubo 11 punten en 9 rebounds.
Nederland: Yannick Kraag 24 punten (10/18); Joryam Saizonou 10 punten, 6 rebounds, 6 assists; Emmanuel Ugbo 10 punten en 2/2 driepunters.

'We zijn gewogen en te licht bevonden'

Bondscoach Peter van Noord: "Jammer, jammer. We zijn afhankelijk geworden van Roemenië en IJsland om de kwartfinales te halen en anders gaan we proberen 'best of the rest' te worden. We zijn vandaag gewogen en te licht bevonden, we leggen het af op kwaliteit."