!
15 juli 2022

Orange Lions MU20 rennen Luxemburg van het veld in eerste EK-duel

Door Ronald van Dam

De Orange Lions MU20 zijn het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Georgië goed begonnen. Op de dag dat de Nederlandse Basketball Bond 75 jaar bestaat, wonnen de Nederlandse basketballers overtuigend het eerste groepsduel met 92-42 van Luxemburg. Joryam Saizonou was vrijdag met 18 punten topscorer bij de goed verdedigende Lions. Nederland scoorde liefst 32 punten uit de fastbreak.

Kwartstanden

16-15; 8-22; 8-28; 10-27

Game flow

Luxemburg kon de Orange Lions in het eerste kwart (16-15) nog bijbenen, maar bij 23-22 in het tweede kwart plaatste Nederland een 15-1 run die een 24-37 voorsprong bij rust opleverde. Vervolgens hield de ploeg van bondscoach Peter van Noord de tegenstander de eerste drie minuten van het derde kwart van scoren af en was bij 24-50 de wedstrijd wel gespeeld. De Lions raasden daarna via 32-65 aan het derde kwart door naar een klinkende overwinning met vijftig punten verschil: 42-92.

Stats don't lie

Luxemburg werd letterlijk en figuurlijk van het veld gerend. De verdedigende druk van Nederland leidde tot 26 Luxemburgse turnovers waar de Lions 38 punten uit scoorden. Nederland pakte 22 steals, had 32 fastbreak punten, scoorde 52 punten in de paint en en hield de tegenstander op een schotpercentage van 23,8 en 5 op 24 achter de driepuntslijn.

Topscorers

Luxemburg: Max Logelin 10 punten.
Nederland: Joryam Saizonou (grote foto) 18 punten, 3/4 driepunters, 6 rebounds en 4 steals; Jacopo van der Knaap 17 punten en 3/4 driepunters; Yannick Kraag 13 punten, 6 rebounds en 4 steals. Yulian Ramirez 12 punten, 2/5 driepunters en 6 rebounds.

'Altijd lekker om de eerste wedstrijd te winnen'

Bondscoach Peter van Noord: "Het is altijd lekker om de eerste wedstrijd van een toernooi te winnen. Een compliment voor onze ploeg die tot de laatste seconde gefocust was. De sleutel tot succes was onze verdedigende druk waar Luxemburg onder bezweek. Morgen wacht IJsland en dat wordt een zware kluif."