!
16 juli 2022

Orange Lions MU20 zien IJsland er na rust met zege vandoor gaan

Door Ronald van Dam

Het is de Orange Lions MU20 niet gelukt hun goede start bij het Europees Kampioenschapin de B-divisie in Georgië een vervolg te geven. In de tweede groepswedstrijd tegen IJsland kende Nederland een maximale voorsprong van 17 punten, maar net als recentelijk in de WK-kwalificatiewedstrijd tussen de A-teams van de twee landen slaagde IJsland erin om na rust toch de wedstrijd alsnog naar zich toe trekken. Het werd 76-78 voor de Scandinaviërs.

Kwartstanden

25-13; 13-18; 17-20; 21-27

Game flow

Bondscoach Peter van Noord riep meteen na de ruime zege op Luxemburg dat zijn team in IJsland een lastige tegenstander zou treffen in de tweede groepswedstrijd. Nederland begon goed, leidde na het eerste kwart met 25-13 en bouwde die voorsprong uit naar een verschil van zeventien punten (36-19) halverwege het tweede kwart. Toch lukte het IJsland om daar voor de rust nog tien punten van af te halen en in het derde kwart zag Nederland de Scandinaviërs nog dichterbij komen. Tot 59-56 in het vierde kwart stonden de Orange Lions op voorsprong. Orri Gunnarsson, uitblinker bij IJsland, knalde zijn ploeg met een driepunter langszij (59-59), om daarna door te denderen naar een 59-67 voorsprong. Met een eigen 8-0 run vocht de ploeg van Van Noord zich weer naast IJsland (67-67) en een late driepunter van Thomas Carroll (76-77) gaf de Lions een laatste strohalm op de zege, maar IJsland besliste het op de vrije worplijn.

Stats don't lie

In schotpercentage legde Nederland het af tegen IJsland (38,3 tegen 49,2) en ook in 'points in the paint' moesten de Lions met 28-47 hun meerdere erkennen in de tegenstander. Nederland had wel een 47-37 reboundoverwicht, maar dat was niet voldoende voor de zege.

Topscorers

Nederland: Joryam Saizonou 18 punten, 6 assists en 2/5 driepunters; Yannick Kraag 17 punten en 8 rebounds.
IJsland: Orri Gunnarsson 23 punten en 4/7 driepunters; Thorvaldur Arnason 14 punten, 8 rebounds en 6 assists; Olafur Gunnlaugsson 10 punten, 5 rebounds en 4 assists.

'We zitten nog volop in het toernooi'

Bondscoach Peter van Noord: "We komen in het vierde kwart knap terug, maar kunnen de overwinning net niet binnen halen. We zitten nog volop in het toernooi en zullen morgen tegen Estland veertig minuten een do or die mentaliteit moeten laten zien."