!
EK 3x3 2021 RUS-NED Jaring.jpg
12 september 2021

Orange Lions niet naar halve finales bij FIBA 3x3 Europe in Parijs

Door Luuk von Burg

Het is de Orange Lions niet gelukt om bij de FIBA 3x3 Europe Cup in Frankrijk door te dringen tot de halve finales. Aan de voet van de Eiffeltoren leed de Nederlandse mannenploeg zondagmiddag een 21-14 nederlaag tegen Polen, winnaar van groep B.

Zelf was Nederland vrijdagavond tweede geworden in groep D. Eerst won het viertal Arvin Slagter, Jan Driessen, Dimeo van der Horst en Julian Jaring overtuigend van Israël (21-13), maar de door de regen een half uur uitgestelde tweede groepswedstrijd tegen Rusland ging net met 20-19 verloren.

Nederland-Israel: 21-13

Heel even kon Israël bijblijven, maar tegen het scorende vermogen van de Orange Lions was geen kruid gewassen. Alle vier de Nederlanders waren trefzeker van achter de tweepuntslijn, wat ervoor zorgde dat de scores evenredig waren verdeeld en Israël al snel met de rug tegen de muur stond. Met nog ruim drie minuten te spelen besliste Slagter de wedstrijd met een tweepunter.

Scores Nederland: Jan Driessen 6, Arvin Slagter 5, Dimeo van der Horst 5, Julian Jaring 5.

Rusland-Nederland: 19-20

In de wedstrijd om de groepswinst troffen de Orange Lions een bekende tegenstander. Op de Olympische Spelen won Nederland nog in de poulefase van Rusland, maar in de kwartfinale waren het de Russen die te sterk waren. Met een kleine wijziging in de lineup stond deze zilveren Russische ploeg weer tegenover de Orange Lions. De wedstrijd ging tot aan 13-12 gelijk op, waarna de Russen een klein gaatje wisten te slaan. Door scores van dichtbij van Van der Horst kwam Nederland nog tot 20-19, waarona Rusland twee schoten voor de winst niet wist te benutten. Met nog zeven seconden te spelen kreeg Van der Horst nog een poging om gelijk te maken, of er overheen te gaan. Helaas ketste de bal van de ring af en werd Rusland groepswinnaar.

Scores Nederland: Julian Jaring 7, Dimeo van der Horst 6, Arvin Slagter 6.

Polen-Nederland 21-14

Brian Benjamin: "We speelden twee goede wedstrijden en een matige. Vandaag hebben we ons zelf in de voet geschoten, door een wedstrijd die we onder controle hadden eigenlijk onverklaarbaar weg te geven, door vier tweepunters op rij toe te staan. Mega frustrerend, dat we we op de belangrijke momenten scherpte missen in de verdediging en daardoor cruciale baskets opgeven. De basis is goed. Het feit dat we in de kwartfinales worden uitgeschakeld een grote teleurstelling is, zegt iets over de progressie die we hebben gemaakt. Maar als we de volgende stap willen maken, toernooien willen winnen en om de medailles willen spelen, dan moeten we de individuele fouten die nu beslissend zijn, minimaliseren. Volgende week spelen we een belangrijke Challenger in Utrecht waar we ons kunnen plaatsen voor de World Tour in Abu Dhabi. Een goed moment om ons te herstellen."

Scores Nederland: Dimeo van der Horst 6, Arvin Slagter 5, Jan Driessen 2 en Julian Jaring 1.

Gerelateerde artikelen