!
24 augustus 2022

Orange Lions VU16 lopen kwartfinale mis na nipt verlies tegen Bosnië en Herzegovina

Door Luuk von Burg

De Orange Lions VU16 zijn er dinsdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales van het Europees Kampioenschap in de B-divisie. Door een 44-40 nederlaag tegen Bosnië en Herzegovina eindigt de ploeg van bondscoach Chris van Kampen op de derde plaats in de poule en dat komt hard aan. 'We hadden gewoon bij de laatste acht moeten zitten'.

Kwartstanden

10-12; 10-3; 6-13; 18-12

Game flow

Het grootste verschil is in de gehele wedstrijd nooit meer geweest dan zeven punten. Door de druk op de wedstrijd werd het spel er niet mooier en vrijer op. Zeker in de beslissende minuten van de poulewedstrijd konden geen van beide teams tot vloeiende aanvallen komen. Met nog vijf minuten te spelen was de stand 35-35 gelijk. Tot aan de laatste 25 was de Nederlandse vrouwenploeg maar twee punten verder gekomen. Ook de Bosniërs hadden moeite met het hoofd koel houden, maar wisten toch op de beslissende momenten net dat ene puntje te maken, waardoor zij uiteindelijk aan het langste eind trokken.

Stats don't lie

Het schotpercentage van beide ploegen lag enorm laag. Waar Nederland slechts 26.2 procent van het veld schoot, presteerde Bosnië het om het nog minder te doen: 22,7 procent. Het driepunterspercentage van Bosnië lag zelfs op 11,1.

Wat de Bosnische vrouwen wel goed deden was rebounden. Zij wisten 21 aanvallende rebounds te confisqueren en maakte vanuit daar 12 'second chance points'. Dure punten in een wedstrijd waarbij beide teams niet meer dan 50 punten maken.

Topscorers

Nederland: Frederique Smit 9 punten.

‘We hadden gewoon bij de laatste acht moeten zitten’

Chris van Kampen (bondscoach): “Ik kan erom heen gaan draaien, maar we hadden gewoon bij de laatste acht moeten zitten. Dus deze nederlaag komt hard aan. De meiden hebben er keihard voor gevochten, maar ik heb ze niet kunnen helpen om een beetje flow in de aanval te krijgen, dat neem ik op me. De tegenstander heeft goed onze zwakkere punten gevonden en we konden niet schakelen. Het is simpelweg een enorme teleurstelling en daar moeten we komende dagen even van herstellen.”