!
VU16-BOS-aug23-1 (1)
18 augustus 2023

Orange Lions VU16 voorbij Luxemburg in strijd om plaats 9

De Orange Lions VU16 zijn een stap dichter bij de negende plaats op het EK voor B-landen. Tegen Luxemburg hadden de meiden het vooral verdedigend goed voor elkaar: 55-34.

Kwartstanden: 18-12; 16-8; 10-8; 11-6

Gameflow

Nederland scoorde in de eerste helft net zo veel punten, als Luxemburg gedurende de hele wedstrijd. Raquel van Dijk opende de score met een drietje, Mia Lieverst, Irene Wassink en Aiyana Tjon-a-Meeuw (ook een driepunter) volgden. In iets meer dan vier minuten had Oranje al 10 punten op het bord en hoewel het tempo van scoren daalde, gebeurde er niets met het wedstrijdbeeld. Nederland won elk kwart, alle meiden kwamen meer dan 10 minuten aan spelen toe. Dit was nooit spannend.

Stats don't lie

Luxemburg kon niet aanvallen tegen de felle defense van de Orange Lions. Die pakten namelijk maar liefst 19 steals (op 27 turnovers voor Luxemburg totaal). En de schoten die Luxemburg kreeg waren niet gemakkelijk. Hierdoor kwam Nederland weg met een schotpercentage (ongeveer 30 procent) dat niet goed was - dat van Luxemburg lag nog veel lager. Alleen sterspeelster Joyce Etute had een aardig percentage en een mooie individuele performance. Maar basketball is een teamsport.

Topscorers

Nederland: Mia Lieverst 10 punten, 4 assists, 3 rebounds, 3 steals. Raquel van Dijk 10 punten. Irene Wassink en Shante Vermeulen beiden 8 punten.
Luxemburg:
Joyce Etute 14 punten, 17(!) rebounds, 2 assists, 2 steals en een block.

VU16-BOS-aug23-2 (1)

'Acte de présence'

Coach Chris Klomp: "Verdedigend speelden we erg sterk vandaag. Dat zie je wel aan het lage aantal punten dat Luxemburg scoorde. Conditioneel zaten we ook erg goed in de wedstrijd. Zijn er ook kanttekeningen? Zeker. Luxemburg scoorde 16 punten uit ons balverlies, en ons schotpercentage blijft jammer genoeg laag. Maar de speelsters gaven acte de présence deze wedstrijd, waardoor we er goede grip op hadden. Een hele goede overwinning."