!
23 EK VU18 NED NOO Van Vliet
7 juli 2023

Orange Lions VU18 blijven Noorwegen net de baas bij EK in B-divisie

Na twee dagen zonder een wedstrijd hebben de Orange Lions VU18 de draad bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Bulgarije opgepikt men een overwinning. De jonge Nederlandse basketbalsters waren vrijdag in Sofia in de strijd om de negende tot en met zestiende plaats met 77-74 te sterk voor Noorwegen.

Kwartstanden: 13-19; 26-15; 18-18; 20-22

Game flow

Het eerste kwart was met 13-19 voor Noorwegen, de nummer 3 uit groep B. Een 14-0 run aan het begin van het tweede kwart bezorgde Nederland een 27-19 voorsprong, die het tot halverwege het vierde kwart vast wist te houden. Bij 63-65 kwamen de Noren toch weer voor na een rake jumper van topscorer Aurora Sorbey (35 punten). De Orange Lions wankelden, maar gingen niet neer. Aretha Linger bracht Nederland bij 68-65 weer aan de goede kant van de score, maar Noorwegen antwoordde met een 0-5 run. Nederland bleef vechten en scoorde bij 70-71 achter drie keer op rij. Eerst een lay-up van Ilse de Vries, daarna een driepunter van Phoenix Stotijn en de 77-71 van Milou van Vliet twaalf seconden van tijd was de genadeklap.

Stats don't lie

Nederland was beter achter de driepuntslijn dan Noorwegen (32,5 tegen 27,6 procent), won het reboundgevecht (45 om 38) en maakte 25 punten uit de 20 turnovers van de Noren. Maar de mooiste cijfers waren toch wel de 33 punten van de bank.

23 EK VU18 NED NOO high fives

Topscorers

Nederland: Phoenix Stotijn 22 punten (9/18) en 3/9 driepunters; Milou van Vliet 14 (6/8), 9 rebounds, 4 assists en 4 steals; Lois Vrolijk 12 punten, 5 rebounds, 4 assists en 2 steals; Aretha Linger 10 punten (3/5).
Noorwegen: Aurora Sorbye 35 punten (12/21), 4 rebounds, 5 assists, 4 steals en 4/10 driepunters; Sophia Priestley 11 punten (4/7), 8 rebounds, 5 assists en 2 steals

'Positief is vooral dat we voor het eerst 77 punten hebben gescoord'

Bondscoach Laki Lakner: "Laat ik lief beginnen: we hebben gewonnen, maar niet goed gespeeld. Ik zag weer oude ziektes. Verdedigend was het de eerste helft vrij goed, we forceeerde veel turnovers bij de tegenstander en daaruit ontstonden veel overtalsituaties waar we veel meer mee hadden moeten doen. We hadden meer verkeerde passes en namen meer verkeerde beslissingen dan we schotpogingen kregen. Daardoor pak je niet de voorsprong die je verdient en blijft het de hele wedstrijd spannend. Misschien hadden wij in de slotfase net even meer geluk dan zij, waardoor je wint. Positief is vooral dat we voor het eerst 77 punten hebben gescoord. Aanvallend was het okay, al had op basis van de kansen nog meer kunnen zijn. Morgen en zondag hebben we nog een wedstrijd, we zullen dus goed met onze krachten om moeten gaan, om het EK positief af te sluiten."