!
23 EK VU18 IJSL NED De Vries
1 juli 2023

Orange Lions VU18 met beide benen op de grond na verlies tegen IJsland

De Orange Lions VU18 zijn er niet in geslaagd om hun tweede wedstrijd bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in winst om te zetten. Nederland verloor zaterdag in de Bulgaarse stad Sofia met ruime cijfers (75-44) van IJsland, een flinker domper voor de ploeg van bondscoach Laki Lakner. Zijn ploeg werkte af tegen slechts 24 procent en schoot 2 op 31 achter de driepuntslijn.

Kwartstanden: 15-14; 13-10; 28-10; 19-10

Game flow

Bondscoach Laki Lakner had zijn ploeg vooraf al gewaarschuwd: in het dunbevolkte IJsland wordt het basketball steeds beter. Geen makkelijke tegenstander dus. Nederland kon tot aan de rust nog mee met de Noord-Europese opponent, maar in het derde kwart ging het helemaal mis met de Orange Lions die daarin 28 punten om de oren kregen. Bij 56-34 was het duel beslist, waarna IJsland het verschil in het laatste kwart nog even opvoerde naar 31 punten.

Topscorers

IJsland: Agnes Jonudottir 21 punte, 2/4 driepunters en 9/10 vrije worpen
Nederland: Phoenix Stotijn 10 punten

Stat's don't lie

Waar IJsland met scherp schoot (48,1 procent en 9 op 18 driepunters) ging er bij Nederland niets in. Behalve het schotpercentage van slechts 23,8 en 2 op 31 driepunters gingen ook 10 van de 22 vrije worpen mis. Door al die missers pakte Nederland wel 20 aanvallende rebounds, maar daar stonden 24 turnovers tegenover, waar IJsland 24 punten uit scoorde.

23 EK VU18 IJSL NED Lakner

'Scoren, dat is ons grootste probleem'

Lakner: "Dit noem je een harde landing. In de eerste helft was goed te zien dat we heel veel moeite hebben met scoren. Verdedigend was het prima, ze werkten hard en 28 punten tegen, dat kan. Alleen scoor je zelf maar 24 punten. We hadden meer rebounds, aanvallend en verdedigend, we hadden ook meer assists en steals, maar waren aanvallend 1 uit 18 in drietjes. En IJsland is een ploeg die alles in de paint verdedigt. Je krijgt je schoten en die moeten erin wil je de tegenstander überhaupt naar buiten kunnen krijgen. Dat is voor geen meter gelukt. Scoren, dat is ons grootste probleem. Alles klopt als je naar andere statistieken kijkt, maar qua driepunters was het een ramp. Van die 18 in de eerste helft waren er misschien 1 of 2 die je beter niet kunt nemen. Het waren goede schoten voor mensen die dat ook kunnen. Je schiet slecht, verliest het vertrouwen en dan ga je domme dingen doen die door werken op het hele team. Als het schot niet lukt, gaan ze naar de basket waar ze drie tegenstanders tegenkomen, precies wat IJsland wil. Dat is het verhaal van deze wedstrijd. Mooier kan ik het niet maken."