!
23 EK VU18 NED NOO Stotijn
8 juli 2023

Orange Lions VU18 na rust langs Groot-Brittannië bij EK in Sofia

In hun streven 'best of the rest' te worden hebben de Orange Lions Vrouwen U18 een overtuigende 74-53 op Groot-Brittannië zege geboekt. Bij rust was het nog maar vier punten verschil, maar in de tweede helft liep Nederland steeds verder weg. Phoenix Stotijn was met 27 punten en 7 op 9 driepunters helemaal 'aan'. De negende plek bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Bulgarije is nog steeds binnen bereik voor de ploeg van bondscoach Laki Lakner.

Kwartstanden: 20-14; 16-18; 20-9; 18-12

Game flow

Nederland leidde na het eerste kwart met 20-14 en bij rust met 36-32. En sterk derde kwart (20-9) zorgde ervoor dat de Orange Lions met een comfortabele 56-41 voorsprong aan het laatste kwart konden beginnen. Daarin werd het verschil nog tot boven de twintig punten opgevoerd.

Stats don't lie

Nederland hield de tegenstander dankzij goed verdedigen op slechts 22,6 procent schot en 3 uit 25 achter de driepuntslijn. Ook de 9 steals en 19 Britse turnovers, waar de Lions 25 punten uit scoorden, waren veelzeggende statistieken.

Topscorers

Nederland: Phoenix Stotijn 27 punten (8/13) en 7 op 9 driepunters; Ilse de Vries 12 punten en 8 rebounds.
Groot-Brittannië: Olivia Forster 10 punten, 6 rebounds en 4 assists.

'Dit team reageert goed op de dingen die ze fout hebben gedaan'

Lakner: "Vanaf het begin hebben we hun twee beste speelsters onder druk gezet en laten zien dat die twee een moeilijke wedstrijd zouden krijgen. We hadden ingeschat dat de rest ons kwalitatief niet kon matchen. Toch pakten we weer te weinig voorsprong en in het tweede kwart waren we zelfs even de kluts kwijt door de calls die we tegen kregen. Zij mochten voor rust 19 vrije worpen nemen, waarvan er 17 raak gingen. Dus was er toch teleurstelling toen we de kleedkamer opzochten, omdat we maar vier punten voor stonden. Maar dit team reageert goed op het besef dat ze zelf dingen fout hebben gedaan. Het derde kwart begonnen we steeds beter en harder te spelen. Zij scoorden niet meer en wij bouwden zo de voorsprong verder uit. Morgen spelen we voor de negende en tiende plek."