!
23 VU18 Volkslied
30 juni 2023

Orange Lions VU18 starten EK met winst op Macedonië

De Orange Lions VU18 zijn het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Bulgarije met winst begonnen. In Sofia was Nederland vrijdag op de openingsdag met 64-43 te sterk voor Macedonië, de eerste tegenstander in groep A.

Het team onder leiding van bondscoach Laki Lakner is de eerste jeugdselectie die in actie deze zomer. Het EK in de B-divisie duurt nog t/m zondag 9 juli. Doel is het beter te doen dan vorig jaar toen de Orange Lions VU18 zesde werden. Lakner was allerminst de tevreden. "Verdedigend was het min of meer okay, maar aanvallend zal echt beter moeten."

De selectie bestaat uit de volgende twaalf speelsters: Lois Vrolijk, Phoenix Stotijn, Keona Douwstra, Safa Ramdhani, Nikki Kleyhorst, Kyara Bakker, Nicky Hendrix, Paika van der Maas, Yuna Klamer, Aretha Linger, Ilse de Vries en Milou van Vliet.

Game flow

Nederland en Macedonië gingen in het eerste kwart tot 10-10 gelijk op, maar de laatste vijf punten, waaronder een driepunter van Lois Vrolijk, waren voor de Lions. Die voorsprong werd pas aan het einde van het tweede kwart nog wat groter en na twee rake lay-ups van Ilse de Vries ging Nederland met een 26-19 voorsprong naar de kleedkamer.

Tot 28-22 halverwege het derde kwart spartelde Macedonië nog tegen, de rest van het kwart stonden de Lions de tegenstander nog maar vier punten toe en door er zelf nog 16 te scoren liep het verschil na dertig minuten spelen op naar 18 punten. Dichterbij dan 53-40 kwam Macedonië niet meer in het laatste kwart. Nederland loodste de zege zonder al te veel problemen in veilige haven.

23 EK VU18 NED MAC Stotijn

Stats don't lie

Nederland pakte maar liefst 26 aanvallende rebounds en forceerde 36 keer balverlies bij de tegenstander, waar 29 punten uit werden gescoord. De break liep als een trein, getuige de 26 punten die via snelle uitvallen op het bord kwamen. Slechts 8 rake vrije worpen op 25 pogingen is een minder fraai ogende statistiek.

Topscorers

Nederland: Ilse de Vries 16 punten (7/9), 9 rebounds en 3 steals; Keona Douwstra 11 punten, 6 rebounds en 3 steals.
Macedonië: Marija Nikolov 11 punten en 11 turnovers.

'We zijn hier om eerste te worden'

Bondscoach Laki Lakner: "In de voorbereiding hebben we geoefend tegen Tsjechië en Duistland en toen deden ze het echt beter dan ze vandaag hebben laten zien. Ik ga geen smoesjes verzinnen, dit was een slechte wedstrijd tegen een armoedig Macedonië. We houden ze op 19 punten bij rust, maar scoren er zelf maar 26. Ons scorend vermogen is minder, dus zullen we teams verdedigend in bedwang moeten houden. Over dingen als 'zenuwen' en 'een eerste wedstrijd' wil ik niets horen. We zijn hier niet om een beetje mee te doen en te kijken hoe leuk de shirts van de tegenstanders eruit zien. Alleen de nummer één promoveert, dus zijn we hier om eerste te worden. Morgen tegen IJsland wordt heel belangrijk, maar dat is een lastige ploeg. Het basketball in IJsland wordt steeds beter. Daarna volgen nog Kroatië en Denemarken. Van de Denen moeten we kunnen winnen, dus als je ook van IJsland wint, zet je een flinke stap om verder te kunnen gaan in het toernooi."