!
15 juli 2022

Orange Lions VU20 behouden kans op lijfsbehoud in A-divisie na zege op Ierland

Door Ronald van Dam

De Orange Lions VU20 hebben de kans om in de A-divisie te blijven behouden. De Nederlandse basketbalsters wonnen vrijdag bij het Europees Kampioenschap in het Hongaarse Sopron met 58-50 van Ierland. Het was de eerste zege voor de Lions bij dit EK en dat op de dag de Nederlandse Basketball Bond 75 jaar bestaat. Om op het hoogste Europese niveau actief te blijven moet Nederland zaterdag winnen van België. De wedstrijd tegen de zuiderburen begint om 15.45 uur.

Kwartstanden

7-21; 14-12; 11-13; 18-12

Game flow

Nederland begon goed aan de wedstrijd tegen Ierland die gewonnen moest worden om de plek in de A-divisie veilig te stellen. Het stond al snel 0-10 en na het eerste kwart leidde de ploeg van bondscoach Aurélie Bonnan met 7-21. Door in het tweede kwart meteen uit te lopen naar 11-31 deelde Nederland een klap uit waarvan Ierland niet meer van herstelde. Van de 32-46 voorsprong na drie kwarten werd in het slotkwart nog wel wat afgeknabbeld, maar de eerste Nederlandse zege kwam niet meer in gevaar.

Stats don't lie

Nederland leed opnieuw te veel balverlies (32 keer), maar dit keer was dat niet fataal. Door in de rebounds te heersen (62-38) en 28 aanvallende rebounds te pakken verschaften de Lions zich voldoende tweede kansen om Ierland te verslaan. Met goed verdedigen werd de opponent bovendien op een schotpercentage van 27,0 en 3 op 22 driepunters gehouden.

Topscorers

Ierland: Sarah Hickey 15 punten en 11 rebounds (7 aanvallend); Erin Maguire 18 punten en 11 rebounds.
Nederland: Haud Huijbens (grote foto) 18 punten en 11 rebounds (4 aanvallend).

'Dit was een hele belangrijke zege voor ons'

Bondscoach Aurélie Bonnan: "Dit was een hele belangrijke zege voor ons. Nu alles op morgen. We zullen goed gefocust moeten zijn, want het wordt een zware wedstrijd tegen België."