!
2020_Orange_Lions_Stage_2_Vertrek
8 januari 2020

Orange Lions zonder te spelen al zeker van play-offs EWBL

Door Ronald van Dam

De Orange Lions werken van 9 t/m 11 januari in Letland de derde en laatste groepsfase van de European Women’s Basketball League (EWBL) af. Ze doen dat in de wetenschap dat ze al zijn geplaatst voor de play-offs van deze vrouwencompetitie voor professionele basketbalteams uit Centraal-, Oost- en Noord-Europa. Het is voor het eerst dat een Nederlandse vrouwenploeg de kwartfinales van een Europees toernooi voor clubteams haalt.

De Orange Lions in de EWBL worden gevormd door internationals die niet in het buitenland actief zijn en voor het grootste deel in het fulltime 3x3 programma aan de vrouwenkant zitten. Na twee van drie 'stages' in de groepsfase gaat Nederland in groep A met vier zeges uit vijf duels aan de leiding. Er zijn twee poules van acht clubs. De bovenste vier teams per poule na drie stages plaatsen zich voor de kwartfinales. Door de nederlaag van Horizont Minsk tegen Dynamo Moskou in groep A zijn de Orange Lions al zeker van de play-offs.

De ploeg van Hakim Salem treedt vrijdag 10 januari om 15.30 uur in de Letse stad Liepaja aan tegen Piestanske Cajky (Slowakije) en zaterdag 11 januari om dezelfde tijd tegen Basket Zabiny Brno (Tsjechië). De resultaten van deze twee duels bepalen hoe hoog de Nederlandse vrouwen in groep A gaan eindigen en wie de tegenstander wordt in de play-offs. In de kwartfinales speelt de nummer 1 uit groep A tegen de nummer 4 uit groep B, de nummer twee uit A tegen de nummer drie uit B etc.

De kwartfinales bestaat uit een uit- en thuiswedstrijd in de landen van de betreffende clubs. De winnaars van de vier kwartfinales plaatsen zich voor de Final Four van de EWBL die in het weekeinde van 21 en 22 maart wordt gehouden. Die valt overigens samen met het eerste Olympisch Kwalificatie Toernooi voor de Orange Lions 3x3.

Meer topduels
De EWBL is een door de FIBA gesanctioneerde vrouwencompetitie die is opgezet voor professionele basketbalteams uit Centraal-, Oost- en Noord-Europa. Doel is de deelnemende clubs kwalitatief goede wedstrijden aan te bieden. De Nederlandse Basketball Bond wil de in Nederland spelende internationals de kans geven meer topduels te spelen, vandaar de deelname aan de EWBL. Het is de eerste Europese competitie die het reguliere seizoen in fases verdeelt, ten einde de kosten voor reizen en verblijf zo laag mogelijk te houden. Nederland doet voor het derde jaar op rij mee met de speelsters uit de nationale selectie. Het is de eerste keer dat de Orange Lions zich plaatsen voor de laatste acht.

De selectie van de Orange Lions in Liepaja bestaat uit Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Karin Kuijt, Kiki Fleuren, Zoë Slagter, Ilse Kuijt, Fleur Kuijt, Charlotte van Kleef, Esther Fokke en Noor Driessen. Bondscoach Hakim Salem wordt bijgestaan door o.a. gastcoach Axel Gouw. Hij staat dit seizoen voor het eerst aan het hoofd van Sportiff Company Grasshoppers, de regerend landskampioen bij de vrouwen.

Gerelateerde artikelen