!
23 EK rolstoelbasketbal M SPA NED Teleurstelling
18 augustus 2023

Rolstoelbasketballers grijpen naast EK-finale en directe plaatsing voor Parijs

De Nederlandse rolstoelbasketballers hebben zich bij de Europen Para Championships 2023 in Rotterdam niet geplaatst voor de finale. De Orange Lions zagen Spanje donderdag in de halve finale in het vierde kwart (11-28) de genadeklap uitdelen. De 57-76 nederlaag betekent dat de ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar zich nog niet voor de Paralympische Spelen van 2024 heeft geplaatst. Een plek in de EK-finale had die zekerheid geboden.

In de groepsfase was Nederland, in 2021 voor de tweede maal in de geschiedenis Europees kampioen geworden, nog met 58-52 te sterk geweest voor de Spanjaarden.

In de strijd om de derde plaats is nu zaterdag 19 augustus om 15.00 uur Duitsland de tegenstander. Bij het WK in Dubai twee maanden geleden grepen de Orange Lions net naast het brons.

Na met de schrik te zijn vrij gekomen tegen Frankrijk in de kwartfinales, wilden de Nederlandse rollers zich van hun beste kant laten zien in het goed gevulde Rotterdam Ahoy. Nederland kwam met 7-4 voor, maar zag Spanje al snel weer langszij komen en het eerste kwart met een 12-17 voorsprong afsluiten. Het werd zelfs even 17-27, waarna de Orange Lions voor rust (29-36) weer iets van de achterstand afknabbelden.

Spanje, de nummer twee van het EK in 2019, hield het verschil in het derde kwart aanvankelijk rond de zeven punten, maar een 8-0 run bracht Nederland terug tot 44-45 en 46-48 aan het einde van heet derde kwart. De spanning was helemaal terug. Tot 48-52 bleef Nederland in het spoor van Spanje. Daarna verdwenen de Zuid-Europeanen langzaam maar zeker uit beeld. Wat Van Rootselaar ook probeerde, het gat kon niet meer worden gedicht. Manuel Lorenzo bracht twee minuten voor tijd met twee rake vrije worpen de stand op 57-73, de definitieve beslissing.

Mendel Op den Orth (28 punten met 11 op 26) en Robin Poggenwisch (11 punten, 9 rebounds en 9 assists) scoorden voor Nederland in de dubbele cijfers. Ignacio Ortega was met 24 punten, 2 op 4 driepunters, 8 rebounds en 6 assists de grote man bij Spanje. Vooral het schot (32,9 procent) liet Nederland in de steek. Spanje kwam tot een schotpercentage van 53,3 en was 4 op 8 achter de driepuntslijns, Nederland 4 op17.