!
2 september 2019

Rolstoelbasketballers hebben geen kind aan Rusland

Door Ronald van Dam

De Orange Lions hebben hun tweede zege te pakken bij het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal. In de Poolse stad Walbrzych wonnen de mannen van Cees van Rootselaar maandagavond hun derde groepswedstrijd in poule B tegen Rusland met duidelijke cijfers, al verslapte Nederland wel in het laatste kwart. Door deze 40-72 zege zijn de Nederlandse rollers zeker van een plek in de kwartfinales. De Lions willen zich bij het EK kwalificeren voor de Paralympische Spelen in 2020 en moeten daartoe de halve finales halen.

KWARTSTANDEN: 8-24; 10-15; 7-19; 15-14.

Game flow
Voordat de Russen het goed en wel in de gaten hadden, stond Nederland al met 12-2 voor en bouwde die voorsprong uit naar 8-24 aan het einde van het eerste kwart. Bij rust was het verschil 21 punten en na drie kwarten zelfs 33. Het laatste kwart was het beste er bij de Lions af, mede door de wissels die Van Rootselaar doorvoerde, want alle spelers kregen speeltijd. Daardoor ging het vierde kwart met 15-14 naar de Russen,

Top performers
Mustafa Korkmaz 17 punten, 3/7 driepunters, 4 rebounds en 6 assists; Mendel op den Orth 20 punten en 5 rebounds; Robin Poggenwisch 6 punten, 8 rebounds, 11 assists en 4 steals

Opvallend
Nederland won het reboundgevecht met 42-34, kwam uit op 21 assists en dwong 24 keer balverlies bij de Russen af.

Cees van Rootselaar (bondscoach): 'Het verschil werd in de eerste vijf minuten gemaakt'
"Ik ben blij met de overwinning en de inzet van het team. Het verschil werd gelijk in de eerste vijf minuten gemaakt door onze fullcourt press, want we hadden in het eerste kwart al tien steals. Ik heb iedereen kunnen laten spelen en de sfeer is goed binnen het team. We hebben de kwartfinales gehaald, dus dat is mooi. Nu de focus op Turkije."

Statistieken: klik hier.

Beelden: klik hier.

Volgende wedstrijd:  Turkije-Nederland (dinsdag 3 september om 16.45 uur).