!
23 WK rolstoelbasketbal V USA NED Visser
16 juni 2023

Rolstoelbasketbalsters sluiten groepsfase ongeslagen af met zege op Amerika

De Nederlandse vrouwen hebben bij het naar 2023 uitgestelde WK rolstoelbasketbal in Dubai laten zien niet van plan te zijn om afstand te nemen van de troon. In de laatste groepswedstrijd tegen concurrent Amerika toonden de Orange Lions zich de sterksten. Het duel waar lang naar was uitgekeken, werd met 57-66 een prooi voor de regerend wereldkampioen.

Het waren de Amerikaanse vrouwen die de eerste score lieten noteren, maar die werd door Carina de Rooij meteen beantwoord met een succesvolle reverse lay-up. De rest van het kwart wisselden beide teams de scores af. Omdat Nederland het net iets beter uitspeelde onder het bord, stonden de Orange Lions na het eerste kwart met 12-17 voor. Ondanks een moeilijk begin in het tweede kwart met wat missers, lukte het Nederland onder leiding van Mariska Beijer en Bo Kramer de kleine voorsprong tot aan de rust (25-32) vast te houden.

Dat Amerika als de grootste concurrent voor de wereldtitel wordt gezien, bleek na rust, toen het zich terug vocht tot op twee punten. Een time-out van bondscoach Gertjan van der Linden had niet meteen het gewenste effect. Integendeel, Nederland maakt drie persoonlijke fouten op rij en zag de Amerikaanse vrouwen doorstoten naar 45-43 aan het einde van het derde kwart, de eerste achterstand voor de Lions dit WK.

23 WK rolstoelbasketbal V USA NED Kramer

Het bleef daarna gelijk op gaan. Het was Beijer die halverwege het vierde kwart het voortouw nam met een paar goede scores, waardoor het momentum weer bij Nederland kwam te liggen. Een time-out kon het tij voor de Amerikaanse vrouwen niet keren. Ook de tactiek om persoonlijke fouten balbezit te krijgen, leverde weinig op. De Orange Lions hielden de voorsprong vakkundig vast en door de 57-66 zege ook hun ongeslagen status.

Mariska Beijer was weer goed voor een double-double met 31 punten en 10 rebounds, net als Bo Kramer die 25 punten 12 rebounds en 7 assists liet aantekenen.

Van der Linden: "We wisselden uitstekende acties af met slordige fouten. Ik heb veel leermomenten gezien. Al met al wel een mooie overwinning. Op naar de kwartfinales."

Zaterdag wachten de kwartfinales, waarin Nederland als winnaar van poule A de nummer vier uit poule B treft. En dat is Canada geworden.

Foto's: Steffie Wunderl