!
21 WCQF Rusland.jpg
23 februari 2022

‘Rusland is een goed team, maar dat extraatje hebben ze niet’

Door Ronald van Dam

De Orange Lions nemen het donderdag 24 en zondag 27 februari op tegen Rusland in het tweede kwalificatiewindow voor de FIBA World Cup 2023. Eerst uit in Perm en daarna thuis in het Topsportcentrum Almere. Nederland krijgt een zware dobber aan de nog ongeslagen Russen in groep H, waarvan de eerste drie zich plaatsen voor de tweede ronde. Maar de door ons geraadpleegde expert Geert Hammink ziet toch kansen. "Ik zou de Russen op snelheid proberen te verslaan." Maak nader kennis met de komende tegenstander van de Orange Lions.

Eerst wat historie

Tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 behaalde de Oost-Europese basketbalgrootmacht twee gouden Olympische medailles (1972 en 1988), drie wereldtitels (1967, 1974 en 1982) en liefst veertien Europese titels, waarvan de laatste in 1985. Legendarisch en veelbesproken is het controversionele goud in de olympische finale van 1972, die de Sovjets met 51-50 wonnen van de Amerikanen door een score van Sergej Belov, een van de beste Europese basketballers aller tijden. De man van de beslissende pass bij de derde inbound poging, Ivan Edeshko, zou met zijn voet op de lijn hebben gestaan, maar daarvoor was er ook al van alles aan de hand bij twee eerdere pogingen de laatste drie seconden te spelen. Amerika had het goud en toen toch weer niet.
Als 'Rusland' won Rusland daarna nog eenmaal brons op de Spelen (2012), twee keer zilver bij het EK (1994 en 1998) en Europees goud in 2007, de laatste echte hoofdprijs van de Russen.

Onderlinge verhoudingen

Nederland en Rusland speelden maar één keer eerder tegen elkaar: een oefenwedstrijd in augustus 2016 in Tbilisi die de Russen met 86-74 wonnen. Van die ploeg maken alleen Yannick Franke, Worthy de Jong, Roeland Schaftenaar en Thomas van der Mars nog deel uit van de huidige selectie. Schaftenaar was destijds topscorer met 15 punten en 8 rebounds bij Nederland, Franke had 14 punten. Voorloper Sovjet-Unie was alle zestien keer dat Oranje er tegen speelde te sterk voor Nederland; vier keer op een EK, de rest in oefenwedstrijden. Al dwong Nederland op Koninginnedag in 1982 eenmaal een verlenging af, maar de Sovjets pakten in Hoorn toen alsnog de winst met 85-87. Beide ploegen troffen elkaar nooit op wat we nu kennen als Russisch grondgebied. Ook speelden ze nooit tegen elkaar in Almere en nooit in een WK-kwalificatieronde. Rusland heeft z’n laatste zeven WK-kwalificatieduels gewonnen en de laatste vijf met liefst 23,4 punten verschil. De Orange Lions hebben hun laatste acht duels in WK-kwalificatieverband verloren. Opvallend is dat Nederland in het eerste window gemiddeld 20,5 turnovers forceerde bij de tegenstander (IJsland en Italië), waarmee het de ranglijst aanvoert.

21 WCQF Rusland Astapkovich.jpg

Blikvanger

Rusland, dat voor het eerst sinds het Sovjet-tijdperk geen spelers in de NBA heeft, kan in dit tweede window opnieuw niet beschikken over de spelers van de topclubs CSKA Moskou, UNICS Kazan en Zenit St. Petersburg die alle drie in actie komen in de 27ste speelronde van de EuroLeague. Topscorer in het eerste window bij de nog ongeslagen Russen (92-78 winst op Italië en 89-65 tegen IJsland, beide thuis) was Anton Astapkovich van Nizhny Novgorod (op de foto hierboven). De 2.02 meter lange small forward scoorde 15,5 punten gemiddeld met 7/11 driepunters (63,3 procent). Coach van de Russische ploeg is de 50-jarige Serviër Zoran Lukic, tevens hoofdcoach van Nizhny Novgorod.

Wat zegt de kenner?

Geert Hammink speelde met Zorg en Zekerheid Leiden recentelijk twee keer tegen Parma Perm, afkomstig uit de stad waar de Orange Lions donderdag moeten aantreden. De Leidse hoofdcoach (foto hieronder) en Ziggo Sport-analist won met zijn ploeg beide confrontaties en plaatste zich voor de kwartfinales van deze Europese clubcompetitie, Perm is uitgeschakeld. “Rusland is vergelijkbaar met Italië en IJsland, maar dan beter. Ook al kunnen ze niet beschikken over hun EuroLeague-spelers, dan nog kunnen de Russen putten uit een groep van zo’n vijftig capabele spelers, schat ik. Het zijn getalenteerde basketballers die academisch spelen en het spel goed kunnen lezen. Niet meteen heel erg snel en atletisch, maar allemaal wel gezegend met een goed schot en een hoog driepuntspercentage. Het is net als IJsland doet: veel penetreren en dan de kick-out naar buiten. In Zoran Lukic hebben ze een coach die al jaren in Rusland werkt, door de Russen is geadopteerd en het Russische en Balkan-basketball combineert. Een goede ploeg.”

2122 Europe Cup LEI PER Hammink.jpg

Hoe gaan we Rusland dan verslaan?

Hammink: “Ik weet het game plan van Maurizio Buscaglia niet, maar als ik zijn schoenen ga staan, zou ik de Russen op snelheid proberen te verslaan, zoals ons met Leiden tegen Perm ook lukte. Academisch ga je ze niet kloppen, dus vanuit een goede verdediging er met gecontroleerde snelheid uitkomen, zonder dat het in chaos ontaardt. In de aanval niet beginnen met vier of vijf dribbels op de plaats, maar ook dan met tempo werken en snelle beslissingen nemen. In het eerste window ging Nederland beter spelen met een kleinere vier, zowel tegen IJsland als Italië. Dat zou ik nu ook meer doen. Rusland is een goed team, maar dát extraatje hebben ze niet. Ik zie absoluut kansen.”

Gerelateerde artikelen