!
22 EKQF NED TSJ Westerik
24 november 2022

Sterke comeback tegen Tsjechië houdt Orange Lions in de race voor EuroBasket 2023

Door Ronald van Dam

De Nederlandse basketbalsters zijn nog steeds in de race voor deelname aan EuroBasket 2023. De Orange Lions verloren donderdagavond in het Topsportcentrum Almere in het tweede window van de EK-kwalificatie van Tsjechië, maar een sterke comeback na rust zorgde ervoor dat er nog steeds perspectief is. De 66-71 nederlaag betekent dat er op 12 februari volgend jaar uit met meer dan vijf punten verschil van Tsjechië gewonnen moet worden om eerste te worden in groep I, mits de Lions zondag uit tegen Ierland geen steek laten vallen. De tien groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, maar ook de vier beste nummers twee. Nederland deed voor het laatst in 1989 mee aan de Europese titelstrijd.

Kwartstanden: 15-24; 13-19; 23-16; 15-12

Game flow

Nederland trad in het belangrijke EK-kwalificatieduel tegen Tsjechië aan met een gehavende ploeg. De Franse bondscoach Julie Barennes en haar staf konden vooraf al niet beschikken over centers Emese Hof en Janis Ndiba (beiden herstellen van kruisbandletsel), maar op het laatste moment bleek ook spelverdeelster Laura Cornelius niet wedstrijdfit. Het begin van de Orange Lions was niet goed. Na vijf minuten spelen stond er een 2-10 achterstand op het scorebord en daar hikte Nederland de rest van het eerste kwart tegen aan. In het tweede kwart groeide de achterstand zelfs naar 18 punten (23-41), maar een driepunter van Loyce Bettonvil en een rake lay-up van Kiki Fleuren zorgden ervoor dat de schade bij de rust beperkt bleef tot 28-43.

Aan strijdlust in de tweede helft geen gebrek bij de Nederlandse ploeg die punt voor punt de achterstand verkleinde en aan het einde van het derde kwart door twee rake vrije worpen van Bettonvil zelfs voor het eerst weer binnen de tien punten van Tsjechië kwam: 51-59. De comeback kreeg in het vierde kwart een vervolg, want na weer twee vrije worpen van Bettonvil en een rake jumper van Laura Westerik ging het publiek in Almere er bij 54-59 eens goed voor zitten. Julia Reisingerova, speelster van Salamanca in de Spaanse competitie, gaf Tsjechië weer even lucht en na een driepunter van Eliska Hamzova groeide het verschil toch weer boven de tien punten: 54-66. Maar de Lions bleven vechten en het slotoffensief leidde via driepunters van Esther Fokke en Laura Westerik in de laatste minuut tot een eindstand van 66-71, waardoor alles nog mogelijk is.

22 EKQF NED TSJ fans

Topscorers

Nederland: Esther Fokke 11 punten, 5 rebounds, 2 steals en 3/11 driepunters; Laura Westerik 11 punten en 5 rebounds; Loyce Bettonvil 10 punten (3/6), 7 rebounds en 4 assists; Kourtney Treffers 10 (4/6).
Tsjechië: Julia Reisingerova 19 punten (8/9) en 7 rebounds; Eliska Hamzova 11 punten en 3 assists; Gabriela Andelova 15 punten.

Stats don't lie

Nederland stond na de lay-up van Natalie van den Adel in de eerste minuut met 2-0 voor, maar daarna nooit meer. 'Turnovers will kill you'! Nederland leed 24 keer balverlies en daar scoorde Tsjechië liefst 29 punten uit. De Oost-Europese tegenstander schoot ook beter dan Nederland (47,3 tegen 39,0 procent), had meer assists (23 tegen 16) en pakte iets meer rebounds (35 tegen 33). Opvallend was wel dat de ploeg van Barennes 12 aanvallende rebounds had en daar 17 'second chance points' uit scoorde.

Wat ze zeiden...

Lisanne de Jonge: "Jammer dat we verliezen, maar het is belangrijk dat we het goede gevoel van de tweede helft mee nemen naar de wedstrijd tegen Ierland. We zullen samen moeten kijken wat er beter moet en op de goede dingen voortborduren. Uiteindelijk is vijf punten verschil niet zo veel en valt dat zeker nog goed te maken straks in Tsjechië."

Julie Barennes (bondscoach): "Het is goed dat we uiteindelijk maar met vijf punten verschil verliezen, we hebben daardoor nog steeds een kans. In de eerste helft lieten we Tsjechië te veel spelen en worstelden we zelf in onze aanval. Dat hebben we geprobeerd te fixen en na rust ging het veel beter. Zo moeten we spelen. We hoeven onszelf niets te verwijten, maar kunnen wel beter dan gisteravond. Op naar Ierland."