!
28 augustus 2022

'Teleurstelling blijft hangen' na tiende plek voor Orange Lions VU16

Door Ronald van Dam

De Orange Lions VU16 zijn bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie op de tiende plaats geëindigd. De klap van het niet bereiken van de laatste acht was hard aangekomen, maar werd enigszins verwerkt met een 'billen knijpende' 54-53 zege op Noorwegen donderdag in Montenegro, een dag later gevolgd door een overtuigende 72-55 overwinning op Groot-Brittannië. In de strijd om de negende plaats verloor Nederland zaterdag met 57-67 van gastland Montenegro. "Toch blijft de teleurstelling hangen", aldus bondscoach Chris van Kampen.

Nederland - Noorwegen 54-53

Kwartstanden: 17-15; 17-11; 11-10; 9-17

Na het eerste kwart met 17-15 te hebben afgesloten te hebben, bouwde Nederland de voorsprong uit naar 34-26 bij rust. Na drie kwarten leidden de Orange Lions nog steeds (45-36), maar echt de genadeklap uitdelen lukte niet. Sterker, de ploeg van bondscoach Chris van Kampen viel bij 54-46 en nog 2:10 te gaan scorend helemaal stil en zag Noorwegen nog heel dichtbij komen via driepunters van Anna Wikstrom en Aurora Toyomasu. Het werd uiteindelijk toch een narrow escape met goede afloop voor Nederland. De tegenstander op 3 uit 25 driepunters houden, is prettig, zeker als je als Nederland zelf 12 op 30 schiet. Maar 19 aanvallende rebounds weggeven aan Noorwegen, resulterend in 21 'second change points' is dan wel weer te veel van het goede. Janna Vogelaar was met 12 punten (4/8) topscorer bij Nederland.

Bondscoach Chris van Kampen was donderdag nog steeds niet helemaal over de teleurstelling van het niet bereiken van de laatste acht heen. "Vandaag ging over verwerken van die teleurstelling en ons daar doorheen spelen. Ik had het idee dat we meer tegen onszelf speelden dan tegen Noorwegen. Dat zie je ook terug aan het einde van de wedstrijd. Het hele duel staan we een punt of tien voor, maar door zenuwen en wat geluk bij Noorwegen wordt het nog billenknijpen aan het einde. Nu moeten we proberen ook de laatste twee duels over de streep te trekken."

Nederland - Groot-Brittannië 72-55

Kwartstanden: 23-16; 12-8; 15-16; 22-15

De zege op Britse basketbalsters kwam een stuk makkelijker tot stand. De 23-16 voorsprong na het eerste kwart was bij rust een positieve marge van 11 punten: 35-24. Daar knabbelde de tegenstander in het derde kwart (15-16) een puntje van af, maar dit keer kwamen de Orange Lions niet meer in de problemen en trokken ze met een 22-15 score in het vierde kwart de zege probleemloos over de streep. Nederland hield Groot-Brittannië op een schotpercentage van 29,4, won het reboundgevecht met 54-45 en scoorde 16 'second change points' uit de 20 aanvallende rebounds. Mooi ook om te zien dat de bank van Nederland 27 punten bijdroeg. Milou van Vliet tekende voor 15 punten, 11 rebounds, 2 steals en 2 blocks. Lynn Peters zette met 10 punten en 14 rebounds (7 aanvallend) een lekkere double double neer.

"Het was vandaag een stuk beter", zag bondscoach Chris van Kampen. "We waren frisser dan de wedstrijd tegen Noorwegen. De bal ging goed rond, het tempo lag een stuk hoger. Fijn resultaat. Nu kijken of we tegen het thuisland hetzelfde kunnen brengen."

Nederland - Montenegro 57-67

Kwartstanden: 17-15; 12-27; 10-14; 18-11

Beide teams gingen in de eerste helft lang gelijk op, totdat Montenegro met een 0-14 run in de laatste minuten voor de rust ineens een gat sloeg (29-42 bij rust) dat de Orange Lions niet meer konden dichten. Nadat de Montenegrijnse voorsprong was gegroeid tot 17 punten na drie kwarten spelen (39-56) knabbelden de Orange Lions er nog wat af door het vierde kwart met 18-11 te winnen. Nederland gaf te veel aanvallende rebounds weg (19) en leed 23 keer balverlies, waarmee het gemiddeld aantal turnovers op 25,1 per wedstrijd uit kwam, een tikkeltje te hoog. Keona Douwstra was met 21 punten (5/8) en 10 op 13 vrije worpen ruimschoots topscorer in het laatste duel van Nederland. De Europese titel ging naar Servië, winnaar van de poule waar Nederland in speelde, voor Turkije en Israël.

Met vier zeges en drie nederlagen sloot Nederland VU16 het toernooi met een positief record af. "Maar wat blijft hangen is de nederlaag tegen Bosnië en Herzegovina", vindt Van Kampen. "Dat kost ons een plek in de top acht. Daarmee hebben we onze doelstelling niet gehaald. Over alle overige wedstrijden kunnen we best tevreden zijn qua resultaat. De speelsters herpakten zich de laatste drie wedstrijden, waardoor we positief konden afsluiten. Ik hoop dat de jonge Orange Lions deze ervaring mee kunnen nemen naar het komende seizoen en naar de volgende keer dat ze het oranje dragen."