!
18122020 WTF Jeddah Novi Sad TA Roye.jpg
19 november 2021

‘Verlengstuk’ is nu zelf de bondscoach van de 3x3 basketballers

Door Ronald van Dam

Aron Royé staat voor de volgende fase in zijn basketballoopbaan. De 33-jarige 3x3 international volgt Brian Benjamin op als hoofdcoach van de mannen. Benjamin gaat verder bij de Nederlandse Baketball Bond in een coördinerende en overkoepelende rol bij de nationale 3x3 programma’s bij de mannen en de vrouwen. Hij geeft het stokje over aan Royé die klaar zegt te zijn voor zijn nieuwe job. “Ik heb altijd al het idee gehad dat ik zou gaan coachen.”

Royé begon zijn carrière in het 5-5 basketball, waar hij van 2006 t/m 2019 als (semi)prof speelde voor Zorg en Zekerheid Leiden, Donar Groningen (twee stints), Apollo Amsterdam (drie stints) en Den Helder Kings. In het seizoen 2018/2019, zijn laatste in de Dutch Basketball League, had de guard zich al volledig toegelegd op 3x3 basketball. Zijn grootste succes als basketballer haalde Royé in 2018 toen hij met de Orange Lions zilver won bij de FIBA World Cup 3x3 op de Filipijnen. In 5-5 werd hij in 2010 kampioen van Nederland en veroverde hij een jaar later de nationale beker, beide met Donar.

Eigenlijk was het de bedoeling dat Royé afgelopen zomer bij de Olympische Spelen van Tokyo afscheid zou nemen als speler. Het liep anders. Bondscoach Brian Benjamin nam hem niet op in de definitieve selectie voor de Spelen, een klap die hard aan kwam bij Royé. “Ik had graag in Tokyo mijn laatste wedstrijd willen spelen. Natuurlijk was ik ontzettend teleurgesteld. Maar ja, het leven gaat verder en je moet er niet te lang bij stil blijven staan, al voel ik die pijn soms nog wel. Dat is niet meteen helemaal weg. Ik snap dat je als coach zulke beslissingen moet nemen, dat begreep ik als speler toen ook al. In die situatie zal ik straks zelf ook terecht komen. Geen probleem, zolang je keuzes maar niet op gevoel zijn gebaseerd en je goed kunt uitleggen waarom je iets besluit.”

Royé heeft zijn afscheid als speler toch gekregen. Hij zou als coach meegaan met Team Amsterdam en Team Utrecht naar de World Tour Masters eind oktober in Abu Dhabi, maar door een aantal blessuregevallen moest Royé alsnog aan de bak als speler bij Team Amsterdam (foto hieronder). “Ik had daar een dubbelrol. Playing-coach bij Team Amsterdam en coach van Team Utrecht. Ik had drie maanden niet meegetraind. Het werd toch nog een soort afscheid als speler. Ik zei al tegen de jongens: alsof het zo moest zijn. Leuk dat het zo is gelopen."

Zijn eerste karwei als nieuwe bondscoach van de mannen wordt het coachen van Team Amsterdam bij de World Tour Finals op 17 en 18 december in Jeddah. “Ik zie het als een mooie nieuwe uitdaging. Ik heb altijd al het idee gehad dat ik zou gaan coachen. Als spelverdeler was ik in 5-5 al het verlengstuk van de coach, jij callt de plays in het veld. Bij de 3x3 selectie vervulde ik ook een voortrekkersrol, in het veld en ook organisatorisch, ik was het verlengstuk van Brian. Toen Brian aangaf verder te willen gaan in een andere rol en ik hem zou opvolgen als bondscoach, reageerde de ploeg meteen superpositief. Eigenlijk is het heel natuurlijk verlopen.”

2021 WT Abu Dhabi TA Roye.jpg

Natuurlijk realiseert Royé zich dat hij als coach nog geen ervaring heeft en veel moet leren. “Maar ik behoor wel tot een klein groepje mensen in Nederland die heel veel van 3x3 weet. Daarom kun je in mijn optiek als 5-5 coach niet zomaar de overstap naar 3x3 maken, daar heb je tijd voor nodig. Daarnaast is coachen in 3x3 anders, je doet het op afstand. De verantwoordelijkheid ligt bij de spelers, ze moeten zelfsturend zijn. Wanneer stuur je ze wel aan, wanneer laat je de teugels vieren, wanneer geef je de verantwoordelijkheid? Ik denk dat ik dat goed kan inschatten.”

Naast zijn nieuwe baan als bondscoach van de 3x3 mannen, werkt Royé als psycholoog (“dat sluit goed aan bij het coachen”), maar dat gaat hij terugbrengen naar anderhalve dag per week. “Ik ga vooral met 3x3 bezig zijn. Of ik een andere stijl dan Brian heb? Ja, maar dat is ook goed. Ik zal de accenten anders leggen. Hoe zet je spelers in hun kracht, hoe laat je de jongens verantwoordelijkheid nemen? Dat is voor mij 3x3. Ik vind communicatie heel belangrijk, ben van duidelijkheid en structuur aanbrengen. Overigens ben ik heel blij dat Brian aan boord blijft in een andere rol. Er zijn al zo weinig mensen met veel kennis van 3x3. Die van hem blijft in elk geval voor ons behouden.”

Nederland staat er in het internationale 3x3 basketball al jaren goed op, getuige de vele medailles op grote toernooien en de deelname aan het eerste olympische 3x3 toernooi. Volgens Royé is het zaak die goede positie vast te houden. “Dat wordt een uitdaging, want ook andere landen zullen steeds meer in 3x3 aan de weg gaan timmeren. Het rankingsysteem gaat veranderen, waarbij de top 25 van de spelers ranking bepalend wordt en een kleiner aantal toernooien ertoe zal doen, daar zullen de punten te verdienen zijn. Voor ons wordt het belangrijk om twee teams in de top 20 te krijgen om onze hoge positie op de FIBA-ranking te behouden.”

Als voormalig 5-5 basketballer heeft Royé vanzelfsprekend een enorm netwerk in de basketbalwereld. De nieuwe bondscoach realiseert zich dat de nationale 3x3 selectie versterking nodig heeft en is dan ook van plan gesprekken te voeren met spelers uit het 5-5 basketball. “Onze basis moet breder worden. Ik ga zeker proberen jongens enthousiast te maken voor 3x3, maar uiteindelijk zal de speler zelf de keuze moeten maken om voor 3x3 te gaan. Zelf heb ik die keuze wel gemaakt en er nooit een seconde spijt van gehad. En iedereen heeft zelf bij de Olympische Spelen in Tokyo gezien hoe fantastisch 3x3 is.”

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen