22 EKQF IER NED Opluchting
27 november 2022

Wonderbaarlijke comeback Orange Lions tegen Ierland na blamerende eerste helft

Door Ronald van Dam

De Nederlandse basketbalsters hebben plaatsing voor EuroBasket 2023 nog steeds in eigen hand. Maar daar was zondag wel een wonderbaarlijke comeback na rust voor nodig in het EK-kwalificatieduel tegen Ierland. Na een blamerende eerste helft waarin de Orange Lions 5 op 26 schoten (met 2 op 16 driepunters) en liefst 18 keer balverlies leden, knokte de ploeg van de Franse bondscoach Julie Barennes zich alsnog terug naar een zwaarbevochten 56-59 zege in groep I.

Nederland boog een achterstand van 24 punten met een sterk derde kwart (12-28) om in een fel bevochten overwinning, waardoor het in elk geval uitzicht houdt op plaatsing. Als de Lions in februari volgend jaar uit met meer dan vijf punten verschil van Tsjechië winnen, gaat Nederland voor het eerst sinds 1989 naar het EK.

Behalve de tien groepswinnaars gaan ook de vier beste nummers twee naar EuroBasket 2023, maar dat geldt niet voor de poule waar Nederland in zit. Aanvankelijk maakte ook Wit-Rusland deel uit van groep I, maar dat land is door FIBA als gevolg van de oorlog in Oekraïne van verdere deelname uitgesloten. In de groep van Nederland gaat dus alleen de groepswinnaar naar het EK.

Kwartstanden: 21-9; 13-5; 12-28; 10-17

Gameflow

Zelden zo'n wedstrijd met twee gezichten zien als deze. In de eerste helft lukte er echt helemaal niets bij de Orange Lions. De eerste vijf schoten gingen mis en gepaard aan zes keer balverlies stond het al na vier minuten spelen al snel 8-2. Met een driepunter van Esther Fokke haakte Nederland weer aan (8-5), maar daarna ging het bergafwaarts. Het eerste kwart werd afgesloten met een 21-9 achterstand en in het tweede kwart scoorden de Lions maar 5 punten, zodat ze bij rust tegen een achterstand van twintig punten (34-14) aan keken.

Het moet gezegd: het was knap zoals de Nederlandse basketbalsters zich na rust in de wedstrijd vast beten en het hoofd niet in de schouders legden. Punt voor punt, score voor score, verdedigende stop voor verdedigende stop knokte Nederland zich terug. Via een 20-0 run was er bij 45-39 in het derde kwart weer perspectief en na twee rake vrije worpen van Kourtney Treffers in het vierde kwart stond het met nog drie minuten te gaan bij 52-52 weer gelijk. Bij 56-56 en nog 48 seconden op de klok miste Sorcha Tierman een open jumper, waarna Nederland vanaf de vrije worplijn via uitblinker Loyce Bettonvil en Noor Driessen de comeback alsnog bekroonde met een zege.

22 EKQF IER NED Bettonvil

Topscorers

Ierland: Claire Melia 19 punten (6/12), 13 rebounds, 3 assists en 2 steals; Edel Thornton 10 punten, 3 punten en 3 assists.
Nederland: Loyce Bettonvil 15 punten (5/7), 9 rebounds en 4/5 driepunters; Kourtney Treffers 10 punten en 9 rebounds (4 aanvallend).

Stats don't lie

De metamorfose van de Orange Lions komt het best tot uitdrukking in het percentage driepunters. In de eerste helft was Nederland 2 op 16 (12,5 procent), maar in de tweede helft 9 op 16 (56,3 procent). 18 keer balverlies voor rust leidde tot 18 Iersen punten en daar kwamen na rust nog 8 Nederlandse turnovers bij.

Wat ze zeiden...

Julie Barennes (bondscoach): "We zijn vanzelfsprekend blij met de zege. De eerste helft was verschrikkelijk. maar over de manier waarop mijn ploeg zich herpakte kan ik alleen maar heel tevreden zijn. We hadden een zege nodig om kans te houden op kwalificatie voor EuroBasket, dat is uiteindelijk het enige dat telt."