!
3x3Vrouwen-OKT2-Mei2024
16 mei 2024

LIVEBLOG: Volg hier het laatste OKT van de 3x3 vrouwen

De Nederlandse 3x3 vrouwen hebben dit weekend nog één kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. In Debrecen, Hongarije nemen Noortje Driessen, Zoë Slagter, Loyce Bettonvil en Janis Boonstra (v.l.n.r.) het in de poules op tegen Italië, Hongarije en Israël. Hoe het ze vergaat, lees je hier. Deze blog wordt regelmatig geüpdated met uitslagen, verslagen en reacties vanuit Hongarije.

Speelschema

Donderdag 16 mei

19.45 uur: Nederland - Italië
21.35 uur: Hongarije - Nederland

Zaterdag 18 mei

20.20 uur: Nederland - Israël

De kwartfinales vinden op zondag 19 mei plaats. Nederland, dat in Poule B speelt, kruist dan met Poule D. Daar spelen Canada, Litouwen, Tsjechië en Chili. Afhankelijk van de eindstand beginnen de kwartfinales om 15.50 of 17.15 uur.

Dag 3

Livestream

21.10 uur: Game over. Italië wint (19-18) van Hongarije en Nederland gaat naar huis. Geen Olympische Spelen voor Noortje Driessen, Zoë Slagter, Loyce Bettonvil, Janis Boonstra en coach Maksim Kovacevic.

Nederland - Israël: 21-18

20.50 uur: We gaan meteen verder met Italië - Hongarije. Want hoe knap de winst ook was - als Italië weet te winnen gaan we voor het tweede toernooi op rij niet naar de eindrondes, puur op doelsaldo. Mocht dat gebeuren, dan sneden de vrouwen zich op dag één in de vingers. Toen wist het team namelijk te weinig te scoren, wat het doelsaldo vandaag pijn doet.

20.45 uur: Wát een veerkracht! Nederland stond lang achter maar scoort vier punten op rij, bij 17-18 achter, om de belangrijke wedstrijd tegen Israël te pakken. Janis Boonstra maakte het koelbloedig af vanaf de vrijeworplijn, in wat echt een 'team effort' was. Noortje Driessen werd opnieuw topscorer met 8 punten, Janis en Zoë Slagter pakten beiden 6 punten mee. Coach Kovacevic' tactiek betaalde zich uit: Nederland schoot 11 tweetjes en raakte er 4 - een prima percentage.

Dag 2

Coach Maksim Kovacevic: "Ik zal niet zeggen dat dag 2 een chilldag was, maar we moesten er alles aan doen om gefocust dag drie in te komen.

Israël is een goed team, met goede individuele spelers die kunnen driven. We moeten de verdediging scherp hebben en schieten. Veel schieten. Dat stelt ons in staat onze voordelen op het veld het best te gebruiken. En dan moeten we maar afwachten wat er tussen Italië en Hongarije gebeurt..."

Dag 1

Nederland - Hongarije: 11-13

OQT3-NedHon-JanisBoonstra-mei2024

22.00 uur: Auch... Nederland verliest van thuisland Hongarije in wat misschien wel de pot om de eerste plaats in de poule was. Nederland verdedigde goed, ging knap met de lengte van Hongarije om, maar kwam scorend nooit in een ritme. Noortje Driessen en Janis scoorden opnieuw het gros van de punten: beiden hadden er 4. Voor Nederland om het Olympisch ticket te scoren, zal het team scherper van afstand moeten schieten. Deze wedstrijd ging Nederland één op elf van achter de tweepuntlijn - simpelweg niet goed genoeg.

21.35 uur: Italië speelt een stuk sterker in zijn tweede wedstrijd. Binnen de tien minuten slopen ze Israël: 21-11. Op het vorige OKT nekte doelsaldo de Olympische droom van de Nederlandse vrouwen. Het zet daarom enige druk op deze wedstrijd tegen Hongarije én die van zaterdag tegen de Israëliërs.

OKT3-Dag1-NoortjeDriessen
Winst in game 1 - Noortje Driessen (foto hierboven) eindigde de wedstrijd met 7 punten.

Nederland - Italië: 13-9

20.25 uur: "Het hoeft niet mooi te zijn om te tellen", aldus The Voice of 3x3 in zijn commentaar. En mooi was het niet. Nederland verslaat Italië met 13-9. Noortje Driessen nam met 7 punten het grootste deel van de scoring voor haar rekening, Janis Boonstra (5 punten) had op sleutelmomenten een paar enorme baskets. Nederland kwam al vroeg in de game in foutenlast, maar Italië wist die totaal niet uit te buiten. Knappe winst van de Nederlandse vrouwen!

20.00 uur: Hongarije wint met 21-16 van Israël en maken meteen duidelijk waar coach Kovacevic het over had. Virág Csilla Kiss had 7 punten en 5 rebounds voor Hongarije. De 1.95 meter lange speelster is natuurlijk een toren in de verdediging: daar gaat Nederland een hele kluif aan hebben.

Maksim Kovacevic is optimistisch, vlak voor de start van de eerste wedstrijd:

“Het gaat goed met het team. De grootste uitdaging na Japan was om de teamgeest erin te houden en dat is goed gelukt. Het is nooit gemakkelijk een verlies te accepteren, maar terugkijkend hebben we veel goede dingen gedaan. We moesten wat belangrijke dingen finetunen en dat hebben we gedaan.

Good spirits, good vibes hier.

Vandaag is de dag! We spelen tegen de twee sterkste tegenstanders, dus vandaag moeten we onze plaats in de kwartfinale verdienen. Italië is een team met veel individuele klasse, al is hun aanval soms wat chaotisch. Ze hebben een mix van jeugd en ervaring en zijn allemaal topspelers.

Hongarije heeft een Euroleague speelster meegenomen die nieuw is in 3x3, maar dat zegt niet veel: je ziet dat goede speelsters ook zonder veel ervaring enorm waardevol kunnen zijn. We kennen Hongarije, we spelen veel tegen ze. Zoë en Janis zullen flink moeten vechten, op een sportieve manier natuurlijk, tegen hun lengte onderin. En van Israël weet ik eerlijk gezegd niet veel. Gelukkig kunnen we ze vandaag ook aan het werk zien. Dat helpt met de voorbereiding voor zaterdag.”

Gerelateerde artikelen