!
22 HNBT EWE Tornado 3
25 mei 2023

26e editie met deelnemers uit alle windstreken laat zien dat HNBT springlevend is

Leek het er even op dat het Holland Nordic Basketball Tournament (HNBT) in afgeslankte vorm verder moest of zelfs na vijfentwintig glorieuze jaren de deur achter zich dicht moest trekken, niets is minder waar. Het HNBT is nog springlevend. Nog sterker, de organisatie is er ondanks de lastige aanloop in geslaagd van 27 t/m 29 mei a.s. weer een interessant en spannend jeugdtoernooi op poten te zetten, met 32 teams uit tien verschillende landen die uitkomen in vier leeftijdscategorieën.

Hulde! De kartrekkers Jeffrey Kraaijenhagen en voorzitter Bart Prak hebben nog een tandje bijgezet, daarbij geïnspireerd door de vele basketbalharten die het noorden van Nederland rijk is. Maar ook vanuit het buitenland kwam er veel support.

De crowdfundingsactie leverde genoeg bijdragen op om het financiële gat te dichten, dat door het wegvallen van de gemeentelijke subsidie was ontstaan. Die donaties waren nodig om ook het U21 hoofdtoernooi door te kunnen laten gaan en op die manier o.a. het Nederlands mannenteam U20 de mogelijkheid te bieden zich op dit sterke internationale podium te kunnen testen.

Laten we het deelnemersveld even doornemen. België is dit keer sterk vertegenwoordigd, vooral bij de leeftijdsgroep U21, waar Coretec Basketball Academy (voorheen Filou Oostende) opnieuw te gast is om de titel van vorig jaar te komen verdedigen, ook al is daar de noodzakelijke verjonging doorgevoerd. Daarnaast zal de jeugdopleiding van Oostende ook meedoen in de U16 categorie, waardoor het publiek ook met hun jonge talenten kennis kunnen maken.

Het andere Belgische team is Hubo Limburg United, dat met z'n Academie goed op weg is om in de bovenste regionen mee te kunnen draaien. Zij laten hun jeugdige buitenlandse spelers - de Sloveen Tim Draganz, de Kroaat Luka Kujundzic en de Amerikaan CJ Hammonds - invliegen om zo goed mogelijk voor de dag te kunnen komen.

23 HNBT Limburg United

Nog een oude bekende is de Academy van KK Actavis uit het Zuid-Servische Leskovac. Zij eindigden vorig jaar als voorlaatste en hebben dus wel iets recht te zetten.

Door omstandigheden lukte het BC Tornado uit het Litouwse Kaunas dit keer niet om met een U21 team mee te doen, maar ze zullen zeker van zich laten horen in de drie jongere categorieën. Zodoende is het snelle en dynamische Litouwse basketball toch weer van de partij bij het HNBT.

Ook EWE Baskets uit Oldenburg, dat met een jong team in eigen land via de play-offs weer naar de A poule van de NBBL promoveerde, doet met maar liefst vier teams mee en komt uit in elke categorie. Oldenburg verloor vorig jaar de U21 finale tegen BC Oostende. De Duitsers zullen alles op alles zetten dit keer de hoofdprijs mee naar huis te nemen, net als hun U13 team in 2022 deed. De U21 mannen van Oldenburg moeten het ditmaal zonder international Casper Kocevar stellen die verplichtingen heeft met Sloveense nationale ploeg. Wel zijn de Oekraïense spelers aanwezig, waaronder Aleksander Zecevic, winnaar van de laatste HNBT Dunk Contest.

De tweede Duitse ploeg is Veolia Towers Hamburg, vijfde in de NBBL Noord, onder leiding van de vrouwelijke coach Constanze Wegner. Dit solide en vaak sterke U19 Bundesliga bolwerk wil er in Groningen graag voor gaan. Net als de U21 ploeg van Bayer 04 Leverkusen. De nummer vier de NBBL Noord deed ook al in de beginjaren van het HNBT mee en won destijds de tweede editie.

Dan nog de Nederlandse deelname in de leeftijdscategorie U21. Allereerst thuisploeg Donar DTL, dat in de vaderlandse competitie de play-offs haalde. En daarnaast, voor de derde keer, de Orange Lions MU20. Deze nationale jeugdselectie zet bij het HNBT de eerste stappen in de voorbereiding op het EK later deze zomer.

Bij de jongere jeugd zijn ook in alle drie de categorieën de teams van zowel OKK Sloboda Tuzla uit Bosnië als Fortuna uit het Duitse Leer te gast. UKS Katowice uit Polen wil het na de U15 toernooiwinst van vorig jaar ditmaal in de U16 proberen. Alle drie de clubs onderhouden een innige relatie met de grootste Groningse basketbalclub BVG, dat zelf ook met vier teams deelneemt in alle jeugdcategorieën. De andere club uit Groningen is Celeritas, dat met z'n U16 team wil laten zien dit jaar een sterke ontwikkeling te hebben doorgemaakt.

22 HNBT dunkcontest

Twee andere Nederlandse teams zijn de Gelre Rookies en SVO Utrecht in respectievelijk U12 en U14. Zij zetten het HNBT, dat vooral een grote bekendheid in het buitenland geniet, ook in eigen land beter op de kaart.

Met Woking Blackhawks uit Zuid-Engeland, onder de bezielende leiding van de Nederlandse coach Ramon Wiersema die zijn carrière startte in het Groningse Stadskanaal, is de U12 categorie compleet.

De U14 categorie is met teams vanuit drie continenten wel de meest internationale deze keer. TIBU Basketball Academy uit Casablanca (Marokko) wil laten zien dat ook het basketball in Noord-Afrika in ontwikkeling is. En, onder leiding van coach Carl Wheaton, zorgt het team van Space High Elite met een U14 team voor het eerst voor een Amerikaans tintje.

Kortom, drie dagen topbasketball met jeugdteams uit de hele wereld in sporthal Vinkhuizen in Groningen. Dat wil niemand missen. Ga voor het wedstrijdprogramma en alle side events naar www.hnbt.nl.

Gerelateerde artikelen