!
22 FF Carla de Liefde BIN GRA Van der Plas.jpg
3 april 2022

Den Helder Suns neemt revanche voor bekerverlies tegen Grasshoppers

Door Ronald van Dam

Met de play-offs die 13 april van start gaan in aantocht heeft Den Helder Suns revanche genomen voor de nederlaag in de finale van de Basketball Cup een week geleden tegen Sportiff Grasshoppers. Zaterdag gingen beide clubs in Katwijk op herhaling in de Elite A van de Women's Basketball League. Ditmaal was Den Helder met 70-79 de sterkste. In de Elite A won Startportaal Binnenland met 69-77 bij Lions Basketball. In de Elite B boekte de jonge ploeg van Triple Threat een 63-74 zege bij BC Utrecht Cangeroes en stelde daarmee deelname aan de play-offs veilig.

Sportiff Grashoppers - Den Helder Suns 70-79 (Elite A)

Beide teams stonden zaterdag voor derde maal in korte tijd tegenover elkaar en was voor Den Helder een goede gelegenheid om de kater van de verloren bekerfinale weg te spoelen. De Suns hadden de beste start (8-12 voor na vijf minuten), daarna kreeg Grasshoppers meer grip op de wedstrijd en sloot via een aantal scores in transitie en open driepunters het eerste kwart af met een 25-18 voorsprong. Den Helder-coach Mario Bennes zag dat de verdediging van zijn team niet scherp genoeg was, in combinatie met een aantal Helderse turnovers, maar de Katwijkse voorsprong bleef tot de rust (43-38) op het scorebord. Halverwege het derde kwart kreeg Den Helder de verdediging beter op orde en dat resulteerde in 55-56 in het voordeel van Den Helder bij het ingaan van het laatste kwart. Het lukte de Suns om de voorsprong in de laatste tien minuten vast te houden en zo eerste de blijven in de Elite A, al is de kampioen nog niet zeker van de eerste plek en dus thuisvoordeel gedurende de hele play-offs. Daartoe moet nog van Lekdetec.nl gewonnen worden.
Grasshoppers-coach Rick Driessen vond dat zijn ploeg op veel onderdelen beter was, maar de driepunter - slechts 7 van de 42 pogingen raak - Grasshoppers dit keer in de steek liet. "We hadden lange tijd het beste van het spel, maar Den Helder drukte op het juiste moment door."

Scores Grasshoppers: Liselot Kulk 16 punten; Fleur Kuijt 16 punten en 7 rebounds; Noor Driessen 13 punten, 7 rebounds en 5 assists.
Scores Den Helder: Kiki Fleuren 27 punten (9/18) en 6/12 driepunters; Kourtney Treffers 25 punten (11/19) en 14 rebounds.

Lions Basketball - Startportaal Binnenland 69-77 (Elite A)

Binnenland was na de verloren halve finale van de Basketball Cup tegen Grasshoppers een week geleden gebrand op een goed resultaat. Dat ging zaterdag ten koste van Lions Basketball. Via de kwartstanden 22-24, 32-40 en 53-63 won Binnenland uiteindelijk met acht punten verschil. Joost van Rangelrooy, coach van Binnenland, sprak na afloop van 'een degelijke overwinning'. "De absolute noodzaak was er niet. Wij zullen de play-offs ingaan als nummer drie en in de kwartfinale tegen nummer zes Jolly Jumpers gaan spelen, daar kan niets meer aan veranderen. Het was mooi dat Bell (Gabrielle van den Bosch, RvD) haar eerste minuten weer kon maken sinds lange tijd."
Marlous Nieuwveen vond dat haar ploeg meer uit de laatste wedstrijd van het regulieren seizoen had kunnen halen. "We blijven in de wedstrijd en komen een paar keer terug tot op een punt of vijf, maar verzuimen dan om door te drukken." Lions eindigt het reguliere seizoen als vijfde en zal het in de play-offs tegen nummer vier Lekdetec.nl gaan opnemen in een best-of-three.

Scores Lions: Lindsay Pengel 14 punten (6/10); Etienne Epiphany 13 punten (5/8) en 3/4 driepunters; Charlotte van Kleef 10 punten.
Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 21 punten, 9 rebounds en 5 assists; Janine Guijt 19 punten; Jamailah Adams 10 punten.

BC Utrecht Cangeroes - Triple Threat 63-74 (Elite B)

Een nederlaag met grote gevolgen voor de thuisploeg. Door de zege klimt Triple Trheat naar de achtste plaats, goed voor deelname aan de play-offs en staat BC Utrecht Cangeroes met lege handen. Cangeroes -coach Ramon Kuipers sprak na afloop van een verdiende zege voor Triple Threat. "Well done. Wij waren niet goed genoeg en daarmee is er een abrupt einde aan ons seizoen gekomen. Dit is niet wat we met elkaar voor ogen hadden. We hebben te veel tegenslagen gehad, waardoor we onze ambities niet waar hebben kunnen maken. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat Cangeroes sterker terugkomt volgens seizoen."
Dominique Schemmekes van Triple Threat was vanzelfsprekend trots op zijn team. "Het was een wedstrijd waarin ze veertig minuten hebben gevochten, de hele wedstrijd voor hebben gestaan en hebben gecontroleerd. We speelden een full-court men to men, afgewisseld met verschillende zone traps, omdat we wisten dat zij daar moeite mee hebben. Toen zijn verdedigend switchten naar een zone heb ik Pien Hartman erin gezet en die knalde vijf drietjes raak, dan houdt zo'n zone snel op. We gaan naar de play-offs. Ik hoop nu nog op een zege tegen Martini Sparks, want dan hebben we net zoveel overwinningen als vorig seizoen, maar dan met een veel jonger team."

Scores Cangeroes: Renee Hoveling 12 punten, 5 rebounds en 3 assists; Josefien Cornelissen 12 punten; Melissa 't Jong 11 punten, 12 rebounds (7 aanvallend) en 5 assists.
Scores Triple Threat: Iris Vennema 20 punten; Pien Hartman 17 punten en 5/8 driepunters; Fleur Bastiaansen 10 punten.

Gerelateerde artikelen