2223 G1 finale LEI DON Ververs
21 mei 2023

Donar slaat de eerste slag in finale van de Nederlandse play-offs

Door Martin Hoekstra

Donar heeft in de finale van de Nederlandse play-offs het thuisvoordeel bij Zorg en Zekerheid Leiden weggehaald door zondagmiddag in de goed gevulde en broeierige Vijf Meihal met 91-94 te winnen. Daar waren wel twee verlengingen voor nodig, want beide ploegen gaven elkaar weinig toe in de thriller.

Vorig seizoen begon Zorg en Zekerheid Leiden ook met thuisvoordeel aan de finale, maar toen tegen Heroes Den Bosch. Net als toen raakte Zorg en Zekerheid Leiden dat thuisvoordeel meteen in de eerste finalewedstrijd kwijt.

In een groot deel van de eerste helft was Zorg en Zekerheid Leiden net even beter dan Donar. Vier minuten voor rust had de ploeg uit Leiden aan de hand van Marijn Ververs en David Collins een 37-25 voorsprong gerealiseerd. Dat Donar in het eerste kwart in de buurt kon blijven, had de ploeg uit Groningen te danken aan een sterk begin van Clay Mounce, die alleen in het eerste kwart al 10 punten scoorde. In de laatste vier minuten voor rust trok Donar via Viktor Gaddefors en Steph Branch de stand gelijk: 37-37.

Ook in het derde kwart kwam er geen groot verschil op het scorebord te staan. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht. Het was Vernon Taylor die met een paar scores op rij Donar wel op voorsprong zette, maar na drie kwarten was het slechts 57-58. In het laatste kwart liep Donar uit naar 64-71 met nog vier minuten te spelen. Zorg en Zekerheid Leiden vocht zich terug. Donar slaagde er niet in om de wedstrijd te beslissen. Via Collins en Ververs kwam de Leidse ploeg op gelijke hoogte en kreeg met 1.8 seconden te spelen zelfs nog een kans om te winnen. Het werd bij een stand van 72-72 dus verlenging.

In de eerste extra vijf minuten had Donar de wedstrijd al moeten beslissen. Mede door drie driepunters (Mounce één, Gaddefors twee) liep Donar weg naar 79-85. 22 seconden voor tijd tekende Luuk van Bree voor 81-85. Willem Brandwijk miste vervolgens twee vrije worpen, waarna Ververs een aanvallende rebound erin frommelde voor 83-85 en nog 7 seconden te spelen. De bal werd vervolgens pardoes naar Roeland Schaftenaar gegooid. Deion Hammond maakte met een slalom de gelijkmaker voor 85-85 en opnieuw moest er verlengd worden.

Ook in deze tweede verlenging begon Donar sterker. Via een driepunter van Leon Williams en een and-1 van Branch was het na twee minuten spelen 85-91. Opnieuw viel Donar stil. Zorg en Zekerheid Leiden vocht zich terug in de wedstrijd: 91-91. Na twee gemiste vrije worpen van Gaddefors, was Peter Olisemeka één keer succesvol: 91-92 met nog zeven seconden te spelen. Uiteraard nam Zorg en Zekerheid Leiden een time-out. Collins raakte de bal echter kwijt aan Branch, waardoor Donar uiteindelijk met 91-94 de eerste klap uitdeelde.

Marijn Ververs zette met 23 punten een career high neer. Daarnaast was de Leidse captain goed voor 6 rebounds en 6 assists. David Collins tekende voor 20 punten,  6 rebounds en 4 steals. Clay Mounce noteerde namens Donar 20 punten en 8 rebounds. Steph Branch kwam tot 18 punten. Wedstrijd 2 is aankomende dinsdag om 19.30 uur in Groningen.