!
2223 BNXT LIM LEI Collins
9 juni 2023

Finale tussen Filou Oostende en Zorg en Zekerheid Leiden via livestream bij NOS te zien

Door Martin Hoekstra en João Ramboer

De finale van de BNXT play-offs gaat tussen de landskampioenen van België en Nederland. Filou Oostende wist de tweede wedstrijd tegen Hubo Limburg United ruim te winnen: 104-67. Zorg en Zekerheid Leiden was woensdag met 71-58 opnieuw te sterk voor Spirou Basket Charleroi.

De eerste wedstrijd van de finale, een best-of-three, wordt vrijdagavond 9 juni om 20.30 uur in Oostende gespeeld en is via een livestream op www.nos.nl te zien. Ook het tweede duel op zondag 11 juni om 15.00 uur in Leiden en de eventuele derde wedstrijd op dinsdag 13 juni om 20.30 uur in Oostende zijn bij de NOS te zien via een livestream. De wedstrijd zondag in Leiden mogelijk ook (deels) in de reguliere uitzending op NPO 1.

Zorg en Zekerheid Leiden – Spirou Basket Charleroi 2-0 (157-125)

In een goed bezette Vijf Meihal gingen Zorg en Zekerheid Leiden en Spirou Basket Charleroi aanvankelijk gelijk op. Bij de bezoekers had Jhivvan Jackson er zin in. Mede door zijn 16 punten voor rust zat Spirou Basket Charleroi halfweg nog in de wedstrijd: 38-34. Zorg en Zekerheid Leiden had door Stan van den Elzen en Thomas Rutherford al wel een keer met 11 punten voor gestaan: 30-19.

Na de pauze liep Zorg en Zekerheid Leiden snel weg van Spirou Baset Charleroi. David Collins (zie foto) en Luuk van Bree kwamen door met dunks. Van Bree, voor rust zonder scores, vond zijn driepunters na de pauze ook terug. Via 60-47 na drie kwarten werd het uiteindelijk 71-58 voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat voor de vierde keer dit seizoen sterker was dan Spirou Basket Charleroi. Vrijdag begint Zorg en Zekerheid Leiden aan zijn derde finale van dit seizoen. De bekerfinale en de finale van de Nederlandse play-offs gingen al naar Zorg en Zekerheid Leiden.

Luuk van Bree werd topschutter bij Zorg en Zekerheid Leiden met 13 punten, David Collins kwam tot 12 punten. Thomas Rutherford pakte 13 rebounds. Bij Spirou Basket Charleroi was Jhivvan Jackson goed voor 23 punten en 9 rebounds.

Filou Oostende – Hubo Limburg United 1-1 (190-154)

Na een zeer spannende eerste wedstrijd tussen Limburg en Oostende kon wedstrijd twee in de COREtec Dôme nog alle kanten op. Filou Oostende moest de wedstrijd aanvatten met een kleinere rotatie dan gehoopt wegens de blessures van Bratanovic, Bleijenbergh en Tyree. De talrijk aanwezige bezoekende fans toonden aan dat de Limburgse hoop zeker aanwezig was. 

Die hoop werd nog wat meer aangewakkerd na een degelijke start van de Limburgers, die vorige wedstrijd met een schotpercentage van 70% eindigden. Oostende was gewaarschuwd en ondanks de mindere wisselmogelijkheden nam de thuisploeg snel de bovenhand in de wedstrijd. Zonder echt te imponeren stond na het eerste kwart een tienpuntenkloof op het bord: 29-19. Die tienpuntenkloof werd door Oostende verdubbelt in het tweede kwart. Pierre-Antoine Gillet en Keye van der Vuurst namen hun ploeg mee op sleeptouw en bezorgden coach Westphalen heel wat kopzorgen voor de rust: 57-37. 

Ook na de rust volgde hetzelfde spelbeeld. Oostende speelde een totaalbasketbal en overrompelde Limburg op alle vlakken. Spelers zoals Alexander Stein en Jonas Delalieux werden stevig uit de wedstrijd gehouden, waardoor Limburg nooit echt aanspraak maakte op een come-back. Met nog tien minuten te gaan in de wedstrijd bedroeg het verschil tussen beide ploegen al dertig punten: 79-49, de honderd punten konden zomaar eens overschreden worden door de thuisploeg. Olivier Troisfontaines, geëindigd op twintig punten gisteren, zorgde hoogstpersoonlijk voor het 100ste punt, die met luid gejuich werd gevierd in Oostende. De eindstand werd uiteindelijk 104-67, Oostende stoot verdient door naar de BNXT-finale tegen een zeer dapper Limburg United. 

Bij de thuisploeg, waar zes spelers dubbele cijfers behaalde, was Piere-Antoine Gillet de grote uitblinker. De Belgische speler van het jaar scoorde 24 punten, pakte 5 rebounds en gaf drie assists. Keye van der Vuurst strooide met de fantastische passes en eindigde de wedstrijd met 11 assists. Bij Limburg speelde Wout Leemans een meer dan degelijke wedstrijd met 15 punten en 6 rebounds. .

Foto: Marja van Tilburg

Gerelateerde artikelen