!
21 maart 2022

Grasshoppers wint clash met Binnenland in Women's Basketball League

Door Ronald van Dam

Als gevolg van de naweeën van de coronapandemie is de competitie in de Women's Basketball League aangepast. Afgelopen zaterdag stonden Sportiff Grasshoppers en Startportaal Binnenland tegenover elkaar in een wedstrijd die nog meetelde voor de reguliere competitie. Grasshoppers won nipt met 74-73. In de Elite A was Den Helder Suns zaterdag in Bemmel met 66-88 te sterk voor thuisploeg Lekdetec.nl. In de Elite B liet BC Utrecht Cangeroes de kans op de tweede seizoenzege liggen. Martini Sparks nam met een 59-61 zege zondag de punten mee naar Haren.

Sportiff Grasshoppers - Startportaal Binnenland 74-73

In de generale repetitie voor de Final Four van de Basketball Cup trok Grasshoppers uiteindelijk aan het langste einde. Maar als dit een voorbode was voor de halve finale tussen beide teams, dan wordt het komende vrijdag weer razend spanend. Binnenland startte bijzonder goed en leidde na het eerste kwart met 16-29, ging het laatste kwart nog in met een 48-59 voorsprong, maar kon die niet in veilige haven loodsen. "Het was voor ons een enorm teleurstellend einde, waarin we het zelf weggaven", constateerde Binnenland-coach Joost van Rangelrooy, die het moest stellen zonder sterkhouder Marlou de Kleijn. "Niettemin was ik over de 35 minuten ervoor dik tevreden gezien onze personele problemen."
Grasshoppers-coach Rick Driessen zag dat het in de laatste vijf minuten toch nog goed kwam voor zijn ploeg: “We zijn twee keer rustig teruggekomen. In de eerste helft moesten we anders gaan verdedigen, want Binnenland schoot de lichten uit. In de tweede helft moesten we anders aanvallen, want wij schoten alles mis. Rosalie Aandewiel (foto, RvD) kwam toen sterk naar voren en Noor Driessen en Deborah Vos sloten aan.”
Grasshoppers en Binnenland spelen vrijdagavond a.s. om 19.00 uur de eerste halve finale in de strijd om de Carla de Liefde Trofee, gevolgd door de tweede halve finale om 21.15 uur tussen Den Helder Suns en Jolly Jumpers. De finale is zaterdag om 20.00 uur in sporthal Cleijn Duin in Katwijk.

Scores Grasshoppers: Noor Driessen 19 punten (7/12) en 6 rebounds; Deborah Vos 11 punten.
Scores Binnenland: Janine Guijt 23 punten (10/20) en 2/4 driepunters; Eline Kasius 21 punten (8/13), 9 rebounds en 5 assists; Jamailah Adams 12 punten en 14 rebounds.

Lekdetec.nl - Den Helder Suns (Elite A) 66-88

Met de play-offs in aantocht hoopte Den Helder Suns-coach Mario Bennes in Bemmel de spreekwoordelijke puntjes op de i te kunnen zetten, nu hij weer kan beschikken over Sarah Curran, die door blessureleed drieënhalve maand uit de roulatie was. Toch had Lekdetec.nl de betere start en leidde na vijf minuten in het eerste kwart met 10-7. Vooral Yfke Hoek en Lisanne de Jonge waren bij de thuisploeg in die fase moeilijk te stoppen. Maar aan het einde van dat eerste kwart leek Den Helder wat beter de les, waardoor de Suns met 15-18 de leiding over namen. Een 14-4 run aan het begin van het tweede kwart zorgde ervoor dat de bezoeksters met een 28-45 voorsprong bij rust naar de kleedkamer konden. In het derde kwart bleef dat verschil gehandhaafd, waarna Den Helder in het vierde bedrijf nog even uitliep naar een maximale voorsprong van 32 punten. In de slotminuten haalde de thuisploeg daar nog tien punten af, maar dat deed niets meer af aan de overtuigende zege voor Den Helder. Komende vrijdag wacht voor de ploeg van Bennes de halve finale in het bekertoernooi tegen Jolly Jumpers.

Scores Lekdetec.nl: Lisanne de Jonge 21 punten (9/18) en 11 rebounds; Yfke Hoek 15 punten (5/10); Yordi Kathmann 14 punten (5/10) en 4/9 driepunters.
Scores Den Helder: Kourtney Treffers 26 punten (10/17) en 10 rebounds (5 aanvallend); Kiki Fleuren 18 punten en 4/8 driepunters; Janiek van Veen 13 punten, 3/5 driepunters en 7 assists; Janis Boonstra 13 punten en 4 steals.

BC Utrecht Cangeroes - Martini Sparks (Elite B)

Ramon Kuipers, hoofdcoach van BC Utrecht Cangeroes sprak na afloop van 'een vervelende nederlaag' voor zijn team. "Eindelijk waren we weer eens de betere ploeg, maar dan maken we het niet af. Er leek bij ons wel een deksel op de ring te zitten, want onze percentages waren ronduit slecht. Heel zonde dit."
Na drie kwarten leidde Martini Sparks met 41-48, maat de thuisploeg maakte het in het vierde kart nog spannend, al bleef de tweede zege net buiten bereik. De slechte percentages waar Kuipers op doelde, waren respectievelijk 29,3 (22 op 75 totaal schot) en 14,8 achter de driepuntslijn (4/27). Sparks deed het met 31.8 en 22,2 niet veel beter, maar won dus wel voor de vijfde keer dit seizoen.
Robert Tinga, coach van Martini Sparks, vond het 'een lastige wedstrijd'. "Je zag twee teams die wilden strijden voor de punten, maar het duel werd gedicteerd door de scheidsrechters die in de mijn ogen soms onbegrijpelijke beslissingen namen. Daardoor werd het chaotisch. Uiteindelijk ben ik blij met de zege. Complimenten aan Utrecht voor het keiharde werken, maar wij vergaten door te drukken toen we een punt of twaalf voor kwamen te staan. Daardoor werd het nog onnodig spannend aan het einde."

Scores BC Utrecht Cangeroes: Angela van de Pol 20 punten en 3 steals.
Scores Sparks: Kim Jaasma 17 punten (6/10) en 8 rebounds; Addy Clift 16 punten, 6 rebounds en 3 steals.