!
22 EK VU16 Volkslied.jpg
3 december 2022

Inschrijving nationale jeugdteams gebaseerd op keuzes en ‘quick wins’

Door Ronald van Dam

De Nederlandse Basketball Bond heeft vorige week woensdag de inschrijving gedaan voor de verschillende nationale jeugdteams die komende zomer mee gaan doen aan Europese Kampioenschappen. Die inschrijving is gebaseerd op de eerste keuzes en ‘quick wins’ die voortvloeien uit het Masterplan mannen 5-5 basketball en de ambitie van de NBB om te focussen op talentontwikkeling.

Bij de mannen is ingeschreven in de leeftijdscategorieën U16, U18 en U20, waarbij in januari 2023 al wordt gestart met centrale trainingen van de nationale jeugdselecties U16 en U18. “De NBB kiest er bewust voor om bij de jongste categorieën te beginnen met extra investeringen in het optimaliseren van de selectieprocedure, het trainings- en wedstrijdprogramma en de samenstelling van de coaching staf”, legt Technisch Directeur Brian Benjamin uit. “Die keuze zal zich de komende jaren uitbetalen bij de oudere categorie U20, omdat die spelers in de voorgaande jaren al meer en betere trainingen en wedstrijden hebben gehad.”

Bij de vrouwen heeft de bond ervoor gekozen om alleen in de categorieën U16 en U18 in te schrijven. Benjamin: “Enerzijds om ook hier het programma van de jongste categorieën te optimaliseren, anderzijds om ruimte te creëren voor de wedstrijdprogramma’s van 3x3 U18 en U21/U23. Tegelijkertijd wordt ook een start gemaakt met de transitie van de Orange Lions Academy Women van specifieke 5-5 opleiding naar een hybride talentontwikkeling, waarbij in de Academy 3x3 en 5-5 wordt gecombineerd om speelsters op te leiden met goede individuele vaardigheden en mentale en fysieke weerbaarheid. We waarborgen hiermee ook de continuïteit van talentontwikkeling in het vrouwenbasketball. In 2023 starten we tevens met een werkgroep die aan de slag gaat om de instroom van vrouwen in het basketball te vergroten en een start te maken met een regionaal trainingsprogramma.”

Inmiddels zijn de speeldata voor de jeugd EK's in 2023 bekend:

30 juni t/m 9 juli: EK Vrouwen U18 B-divisie (locatie nog nader te bepalen)
7 t/m 16 juli: EK Mannen U20 B-divisie (Skopje, Noord-Macedonië)
21 t/m 30 juli: EK Mannen U18 B-divisie (Matosinhos, Portugal)
4 t/m 13 augustus: EK Mannen U16 B-divisie (Pitesti, Roemenië)
10 t/m 19 augustus: EK Vrouwen U16 B-divisie (locatie nog nader te bepalen)

Gerelateerde artikelen