!
Lenie5_600dpi.jpeg
19 januari 2022

Levensboek over een van de eerste internationals Van der Velde

Het levensboek over een van de eerste Nederlandse internationals Lenie van der Velde is uitgekomen. Schrijver Jak Boumans deed samen met zijn vrouw boodschappen voor Van der Velde, toen ze erachter kwamen dat de toen inmiddels 91-jarige ex-international een lange en interessante basketbalcarrière heeft geleefd. Historicus Boumans heeft de pen opgepakt en heeft haar levensverhaal verwerkt in een boek, dat nu uit is.

"Tactisch inzicht, briljant, een voorbeeld voor de jeugd. Met deze superlatieven juichten de kranten over basketbalster Lenie van der Velde tussen 1949 en 1965.

Als tiener schopte ze overal tegenaan en wilde op voetbal. Maar aangezien in Nederland het vrouwenvoetbal pas in 1955 op clubniveau kwam, ging ze in 1938 korfballen bij Blauw-Wit in Amsterdam. Ze speelde vanaf 1946 in de hoogste korfbalklasse. Maar nog kon zij haar energie niet genoeg kwijt en begon naast korfballen ook met basketbal bij DED.

In 1947 sloot zij zich aan bij de pas opgerichte basketbaltak van The Blue Stars en speelde in het damesteam. Op twintigjarige leeftijd kwam ze op 22 januari 1949 in het veld voor haar eerste basketbalinterland. Tot 1952 speelde ze zowel korfbal als basketbal; maar werd uiteindelijk geschorst door de korfbalbond. Ze ging onverdroten door met basketbal. Op 1 augustus 1965 kwam er in Polen met haar 67ste interland echter een einde aan haar internationale carrière.

Als international en Europa-Cupspeelster reisde ze vanaf 1949 tot 1965 door West-Europa, maar ook naar landen achter het IJzeren Gordijn; meestal met de trein, soms met het vliegtuig. Ze kampeerde in tenten, logeerde bij gastgezinnen en later in hotels.

Nadat ze afscheid had genomen van wedstrijden, trainde ze teams, assisteerde bij trainingen van de internationals en maakte deel uit van de keukenbrigade tijdens zomerkampen van de basketbalbond op Papendal. In 1990 ontving zij de Wisselprijs wegens verdiensten voor de basketbalsport in District Amsterdam. In 1991 verhuisde Lenie van Amsterdam naar Almere, waar zij een teruggetrokken leven leidde.

Lenie speelde bij The Blue Stars met het shirtnummer 13 als haar geluksnummer. Ook bij het Oranjeteam droeg zij 13 als shirtnummer. Na haar trouwen kwam ze te wonen in een huis met nummer 13. En alsof ze het uitgerekend had, overleed zij op 13 oktober 2021."

Levensboek is een project van Humanitas Almere. Vrijwilligers maken samen met een hoofdpersoon een boek over hun leven. De boeken hebben geen ISBN en worden niet in boekhandels en webwinkels verkocht. De editie over Lenie van der Velde heeft als titel Langs Velde en wegen (124 pagina’s). De e-boek versie is op aanvraag via jak@euronet.nl beschikbaar.

Gerelateerde artikelen