!
22 3x3 WC V NED CAN Driessen schiet.jpg
30 juni 2022

Nederlandse 3x3 teams aan de slag in Ulaanbaatar en Poitiers

Door Ronald van Dam

Een week na de FIBA 3x3 World Cup in Antwerpen, mogen de Nederlandse 3x3 teams alweer aan de slag. De mannen van Team Amsterdam doen vrijdag 1 en zaterdag 2 juli mee aan de Poitiers Challenger in Frankrijk, terwijl de Nederlandse vrouwen met tweede teams in Ulaanbaatar (Mongolië) deelnemen aan de tweede Women's Series van het seizoen.

Poitiers Challenger

Voor Team Amsterdam, dit keer bestaande uit Jan Driessen, Arvin Slagter, Dimeo van der Horst en Maksim Kovacevic, staat in Poitiers de derde 3x3 Challenger van het seizoen op het programma. Slagter en van der Horst waren afgelopen weekeinde nog actief bij het WK op de Groenplaats in Antwerpen, waar Nederland uiteindelijk vijfde werd. Bij de eerste Challenger in Ulaanbaatar werd Team Amsterdam derde, bij de tweede in Novi Sad tweede en bij de eerste World Tour in Japan van het seizoen vierde. De twee tot nu toe gespeelde World Tours in Utsunomiya en Manilla zijn allebei gewonnen door het Servische Ub, dat bij deze Challenger de torenhoge favoriet is. Ub treedt aan met twee spelers van de kersverse wereldkampioen Servië: Marko Brankovic en Dejan Majstorovic. Zij worden bijgestaan door Nemanja Barac en de Chinees Jianghe Chen. Team Amsterdam zit in groep D met Podgorica en Düsseldorf, een qualifier. Op het spel staat een ticket voor de World Tour Masters in Lausanne op 19 en 20 augustus.

Women's Series Ulaanbaatar

De Nederlandse vrouwen kunnen vrijdag en zaterdag in Ulaanbaatar de kater van een teleurstellend verlopen WK, waar de Orange Lions als tiende eindigden. De Nederlandse Basketball Bond vaardigt twee teams af naar Mongolië. Het Nederlands team (senioren) bestaat uit WK-gangers Loyce Bettonvil, Janine Guijt en Natalie van den Adel, aangevuld met Rowie Jongeling. Zij zitten in groep A met Polen, Ulaanbaatar Amazons en Sukhbaatar Amazons dat een wild card kreeg. Nederland U24 wordt gevormd door Noor Driessen, die ook op het WK speelde, Zoë Slagter, Julia Jorritsma en Bente van Beers. Hun tegenstanders in groep B zijn Mongolië, Roemenië en de nieuwe wereldkampioen Frankrijk, dat wel met vier andere speelsters dan op het WK aantreedt. Coach van beide Nederlandse 3x3 teams is Jeanine Tjin-A-Sioe. Bij de eerste Women's Series in Tel Aviv (Israël) werd Nederland vijfde en Nederland U24 tiende.

Gerelateerde artikelen