20210918 Ar'Mond Davis 2.JPG
18 september 2021

Oefenzeges Aris Leeuwarden en Heroes Den Bosch

Door Martin Hoekstra en Johan Span

OEGSTGEEST – Er stonden vandaag twee Nederlandse onderonsjes op de rol. Aris Leeuwarden was opnieuw te sterk voor The Hague Royals: 70-64. In de nieuwe thuishaven van Yoast United, De Kooi genaamd, was Heroes Den Bosch een maatje te groot voor de Bemmelnaren: 66-90. Den Helder Suns ging in Luxemburg onderuit tegen BBC Arantia.

Aris Leeuwarden - The Hague Royals

Met een brede en vernieuwde selectie (Reinder Brandsma, Tim Hoeve en Jackson van Seijen-Brown bleven het Kalverdome trouw) speelden de Friezen in aanloop naar de BNXT League vier oefenwedstrijden. In Den Helder werd in het preseason ruim met 45-79 gewonnen. Tegen Heroes Den Bosch kreeg Aris klop met 96-70. Winst (59-75) was er vervolgens tegen The Hague Royals waarna Landstede in Zwolle met 93-68 te sterk bleek. Zaterdag presenteerde Aris Leeuwarden zich voor het thuispubliek in de returnwedstrijd tegen The Hague Royals.

Aris Leeuwarden wist ook de thuiswedstrijd tegen The Hague Royals in winst om te zetten. Aris-coach Vincent van Sliedregt stuurde zijn vertrouwde starting five de houten vloer op: de vier Amerikanen Quin Cooper, Ryan Logan, Ar’Mond Davis, George Brock en de Nederlander Shaquille Doorson. Na een eerste bommetje van topscoorder Ar’Mond Davis (22 punten) begon de wedstrijd hoopvol. Het vertoonde spel was de minuten daarna benedenmaats. Ook het schot wilde maar niet vallen en coach Van Sliedregt stuurde vijf Nederlanders de vloer op. Van Sliedregt na afloop: “Onvolwassen, waar nodig maakten we de plays en hadden wij de intensiteit om voor te komen, maar om consequent de gehele wedstrijd met dezelfde intensiteit te basketballen was er niet bij.” Het eerste kwart werd met een magere 12-12 stand afgesloten.

Over het tweede en derde kwart was coach Van Sliedregt niet ontevreden en zag daarin voldoende lichtpuntjes. “Bij vlagen zitten wij in de organisatie en bij vlagen verliezen wij de complete concentratie. We hebben een hoop schoten gecreëerd die wij wilden creëren.”

Door toedoen van Reinder Brandsma (and-1) en een knap acterende debutant Dimitri José Maconda (20 minuten speeltijd en 8 punten) sloeg Aris een eerste gaatje van zeven punten. Oud Aris-speler Deividas Kumelis stopte de opmars en vuurde een bommetje af. Piotr Pandura trok beide partijen weer in evenwicht. Schutter Ryan Logan stond vreemd genoeg op dat moment nog helemaal droog, maar kreeg al voor rust zijn derde en vierde fout aangemeten. Met een schotpercentage van ruim 30% voor Aris en ruim 40% voor The Hague gingen beide teams rusten bij een 32-29 stand.

Na rust opende Maconda voor het gering opgekomen thuispubliek. Davis en Brandsma tilden Aris naar 37-29 en naar het grootste verschil in de wedstrijd. Kumelis (18 punten) stak met zeven punten op rij een spaak in het wiel, waarna Arben Camaj zijn team weer op voorsprong knalde: 41-43. Op dat moment lukte bij Showman George Brock even alles. Met een bommetje, gevolgd door twee scores, schoot hij de thuisploeg naar een geringe 52-48 voorsprong begin laatste kwart.

Man of the match Davis had het vizier begin laatste kwart op scherp. Hij liet twee bommetjes ontploffen en scoorde elf punten. Dat was echter niet genoeg om de Hagenezen van zich af te schudden. Het team van coach Bert Samson kwam zelfs weer even op voorsprong, 59-61 met nog vier minuten spelen. Logan, Maconda en Brandsma zorgden voor het slotakkoord en de 70-64 winst voor de Friezen.

Topscores Aris: Ar’Mond Davis 22, Reinder Brandsma en George Brock ieder 10.

Topscorers The Hague Royals: Deividas Kumelis 18, Bryce Smith 12, Piotr Pandura 9.

Zondag komt Apollo Amsterdam naar het Kalverdome. Deze wedstrijd wordt zonder publiek gespeeld.

Yoast United – Heroes Den Bosch

Om de opening van het nieuwe, zeer fraaie onderkomen van Yoast United te vieren, nam de thuisploeg het op tegen Heroes Den Bosch. Yoast United opende het duel met Duane Wilson, Lucas N’Guessan, Nate Britt, Josh Ferguson en Jett Speelman. Heroes De Bosch zette daar Boy van Vliet, Mike Carlson, Edon Maxhuni, Thomas van der Mars en Clay Mounce tegenover.

Yoast United pakte wel de eerste score van de wedstrijd mee en dat was meteen ook de enige keer dat de thuisploeg aan de leiding ging. Via een 12-0 run sloeg Heroes Den Bosch al snel een gaatje. Dat resulteerde uiteindelijk in een 12-26 stand na 10 minuten spelen. Yoast United wilde zich niet zo maar naar de slachtbank leiden en wist het tweede kwart met 23-19 te winnen, wat een 35-45 ruststand betekende.

Heroes Den Bosch kwam sterk uit de kleedkamer en had na vijf minuten al een voorsprong opgebouwd van 21 punten: 39-60. Ook dit keer kwam de ploeg van Vervaeck weer terug. Via een 9-0 run werd de schade na drie kwarten beperkt tot 55-67. In het laatste kwart moest Yoast United de brede selectie van Heroes Den Bosch laten lopen: 66-90.

Scores Yoast United: Duane Wilson 14, Jett Speelman 12, Nate Britt 11, Josh Ferguson 9, Kaleb Warner 9, Lucas N’Guessan 6 en Bob Berghuis 5.

Scores Heroes Den Bosch: Thomas van der Mars 14, Austin Price 13, Edon Maxhuni 12, Keime Helfrich 10, Clay Mounce 10, Boy van Vliet 8, Mike Carlson 8, Mohamed Kherrazi 8, Shane Hammink 5 en Florian Rijkers 2.

Den Helder Suns

De Helderse formatie doet dit weekend mee aan het toernooi van het Luxemburgse AB Contern. Ondanks twee comebacks kreeg Den Helder Suns klop van BBC Arantia: 87-79. Ben Kovac kwam in zijn thuisland tot 24 punten. David Idada plukte 10 rebounds en Sam van Oostrum deelde 5 assists uit.