!
22 WKQF W2 Dribbelende Franke.jpg
5 juli 2022

Orange Lions verkopen hun huid duur tegen Italianen in uitverkocht Topsportcentrum

Door Ronald van Dam

Zonder zeges maar met opgeheven hoofd gaan de Orange Lions naar de tweede fase van de kwalificatie voor de FIBA World Cup 2023. De Nederlandse basketballers herstelden zich maandag van de pijnlijke en onnodige nederlaag tegen IJsland drie dagen eerder door het Italië knap lastig te maken in een uitverkocht Topsportcentrum Almere. De Italianen, aantredend met zes Tokyo-gangers en zeven EuroLeague-spelers, wonnen uiteindelijk met 81-92, maar hadden vooral in de tweede helft hun handen vol aan de Lions. Yannick Franke (grote foto) blonk aanvallend uit met 30 punten. Nederland komt nu in een groep met behalve IJsland en Italië ook Spanje, Georgië en Oekraïne. Op 24 en 27 augustus staan de volgende WK-kwalificatieduels gepland. Op 12 augustus oefent Nederland in Almere tegen Duitsland (kaartverkoop).

Kwartstanden: 17-22, 26-32, 21-18 en 17-20

Game flow

Simone Fontecchio, de getalenteerde forward van het Spaanse Vitoria, bezorgt Italië met een score en twee driepunters op rij een 0-8 bliksemstart. Keye van der Vuurst de Vries tekent met een driepunter voor de eerste Nederlandse score en als ook Worthy de Jong mee gaat scoren, knokt Nederland zich voor drieduizend fans terug naar 17-22 aan het einde van het eerste kwart. Maar Italië, voor het eerst spelend onder de nieuwe bondscoach Gianmarco Pozzecco, heeft liefst zeven EuroLeague spelers in de ploeg en die schieten er lustig op los. Met 9 op 19 driepunters (in de eerste helft) lopen de Azzuri uit naar 17-30 en bij rust staan ze 11 punten (43-54) voor. Overigens is het driepuntspercentage van Nederland nog beter (8 op 14), maar de ploeg wordt afgetroefd in de rebound (17 om 10) en lijdt te veel balverlies (11 keer), waar Italië 12 punten uit maakt.

Het moet gezegd: waar Nederland uit tegen IJsland langzaam instortte en een royale voorsprong verspeelde, recht het nu juist de rug. De Lions vechten na de rust als leeuwen, aan het einde van het derde kwart is het verschil van zestien punten (47-63) zelfs teruggebracht tot acht (64-72), maar elke poging daarna tot een run wordt door de Italianen vakkundig in de kiem gesmoord. Bij 76-85 komt de ploeg van bondscoach Maurizo Buscaglia nog eenmaal binnen de tien punten en juist dat op moment belandt een gemiste Italiaanse tweepunter wat gelukkig in de handen van Paul Biligha, de center van landskampioen Milaan die er 76-87 van maakt. Het siert de Nederlanders dat ze blijven spelen. Vooral Yannick Franke is niet te stoppen, waardoor een royale nederlaag wordt voorkomen en de Lions na afloop met opgeheven hoofd alle tijd kunnen nemen voor de vele jonge handtekeningenjagers.

22 WKQF W3 Dunk Edwards.jpg

Stats don't lie

Het schotpercentage van Nederland over de hele wedstrijd zijn goed (47,5 en 40,0 achter de driepuntslijn), maar 19 keer balverlies is te veel, net als de 10 aanvallende Italiaanse rebounds die tot 14 'second chance points' leiden. De Italianen scoren ook meer punten in de paint (30-22) en tekenen verdedigend voor 6 blocks.

Opvallend

Yannick Franke heeft het in het begin moeilijk, maar herstelt zich knap en begint naarmate de wedstrijd vordert steeds beter te spelen. Bij rust heeft de guard al 14 punten en daar voegt hij er na rust nog 16 aan toe. Zijn 30 punten zijn een career high (was 24) in het shirt van de Orange Lions, maar nog wel 13 minder dan opa Wim Franke die met 43 punten in één wedstrijd recordhouder blijft als international. Heel fijn is de alley-oop dunk van Jesse Edwards op assist van Worthy de Jong.

Topscorers

Nederland: Yannick Franke 30 punten (9/13), 5 op 8 driepunters, 5 rebounds en 5 turnovers; Worthy de Jong 12 punten (4/13), 8 assists, 5 steals en 3 turnovers.
Italië: Simone Fontecchio 22 punten, 4 op 4 driepunters en 6 turnovers; Marco Spissu 15 punten, 3 op 5 driepunters en 5 assists; Achille Polonara 15 punten.

22 WKQF W3 Orange Lions time-out.jpg

''Ik ben trots op hoe we vandaag hebben gespeeld'

Yannick Franke: 'Ik ben trots op hoe we vandaag hebben gespeeld. We bleven vechten, maar elke keer als we terug dreigden te komen, antwoordde Italië met een belangrijke score, leden wij balverlies of hadden een misser. Natuurlijk ben ik teleurgesteld in de nederlaag. Na IJsland vrijdag was het voor ons nodig om dit window waardig te eindigen en dat hebben we gedaan, vooral na rust. Dat geeft moed. Er komt een mooie zomer aan voor de Orange Lions. Met die vier nederlagen die we meenemen naar de tweede fase zal het lastig worden om ons voor het WK te kwalificeren, maar we gaan ons best doen en de twee wedstrijden in het volgende window zijn sowieso een goede voorbereiding op het EK."

Maurizio Buscaglia (bondscoach): "Ik ben zo blij dat we weer voor volle tribunes hebben kunnen spelen in een uitverkochte hal. Laat het voortaan altijd zo zijn, met zoveel toeschouwers en deze goede sfeer, dat wens ik en dat verdient het Nederlandse basketball. Over de wedstijd zelf kan ik dit zeggen: Italië heeft heel veel kwaliteit en ik kan het weten. Maar als je ziet hoe ze vijf verschillende spelers gebruiken om Yannick te stoppen, is dat ook een compliment voor ons."

Next game

Vrijdag 12 augustus: Nederland - Duitsland (oefenwedstrijd), 19.00 uur, Topsportcentrum Almere (tickets).

22 WKQF W3 Keye signeert.jpeg

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen